Torra no tancarà el país però estudia vetar l’oci nocturn

"Hem de conviure amb el virus"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha confiat aquest dimecres que es podran controlar els brots de coronavirus que s’han produït a Catalunya amb les mesures que aplica el Govern, perquè veu necessari evitar un confinament total: “Hem de conviure amb el virus perquè no podem tancar aquest país”.

Publicitat

En la sessió de control al Govern en el ple del Parlament, ha destacat que s’ha anat “estabilitzant” el repunt de covid-19 a Lleida i espera que la corba de contagis d’aquesta zona comenci a baixar aquest cap de setmana.

Ha avisat que a l’àrea metropolitana de Barcelona la situació és “difícil”, però que confia en les mesures restrictives que ha impulsat la Generalitat per frenar els brots com més aviat possible.

Ho ha dit en resposta a la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, que ha acusat el Govern de no saber com gestionar els brots que es produeixen a Catalunya quan Torra exigia recuperar les competències durant l’estat d’alarma: “Vostè ja té les competències i no ha fet absolutament res. Han perdut el control dels contagis”.

“A qui li donarà la culpa ara? Al Govern central?”, ha preguntat la dirigent del partit taronja, que ha titllat de caos, improvisació i incertesa la gestió de l’executiu català.

Torra ha replicat que, si ara Cs vol ser un partit de centre, hauria de moderar el seu discurs i ha defensat la gestió del Govern, a més de cridar a la responsabilitat de la ciutadania per respectar les mesures: “No podem posar un mosso darrere de cada ciutadà”.

A més, ha afirmat que s’estudia la possibilitat de tancar l’oci nocturn a Catalunya, perquè apunta que pot ser un dels principals orígens dels brots: “Tenim un problema amb la prevenció de la covid entre els joves”, i ha situat com una prioritat la protecció de les persones més vulnerables.

Albiach

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha recriminat la gestió del Govern i ha demanat que reconegui que es van equivocar quan van substituir la fase 3 en un dia i que ha fallat la gestió de la informació i el rastreig dels positius: “Ara que estan gestionant la crisi, estan naufragant”.

Torra ha replicat que hauria de ser “més prudent a l’hora de jutjar els governs dels altres”, perquè considera que el govern del PSOE i Podem ha gestionat malament la pandèmia, i ha reclamat a l’oposició que faci crítiques constructives.

Ha reconegut que el Govern no ha sabut informar bé als municipis: “No hem sabut informar bé. Però no en el moment de decretar el confinament de Lleida o de les mesures, sinó als municipis perquè coneguin l’evolució de la pandèmia”.

“No hem fet bé la informació als ajuntaments, ho hem de millorar. Si una cosa l’hem de corregir, la corregim”, ha afegit més tard, en resposta al líder de JxCat a la cambra, Albert Batet.

Miquel Iceta

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha argumentat que el Govern no s’ha preparat bé per afrontar la gestió de la pandèmia després de l’estat d’alarma: “Fa l’efecte que el seu govern va estar més atent a donar consells al Govern central que a preparar-se per assumir les seves responsabilitats quan acabés l’estat d’alarma”, i ha exigit enfortir el sistema d’atenció primària i més precisió i claredat en les mesures que pren la Generalitat perquè siguin més efectives.

El cap de l’executiu català ha admès que la situació del coronavirus a Catalunya “és preocupant” en algunes zones del país però no com al març i ho ha exemplificat amb el fet que l’1 de juliol hi havia 49 contagis per covid-19 a l’UCI i dimarts n’hi havia 56, per la qual cosa no hi ha l’estrès hospitalari que hi havia al començament de la pandèmia.

Ha detallat que la majoria de pacients són joves amb una càrrega viral menor però ha insistit a mostrar “cautela” davant la situació i ha confiat que la Generalitat se sabrà anticipar per trobar solucions per frenar els brots.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes