Un estat català seria el cinquè de la UE en digitalització

Amb un grau de digitalització del 62,47%, deu punts per sobre de la mitjana europea

Publicitat

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha explicat aquest dilluns que Catalunya ocuparia el cinquè lloc en digitalització dins de la UE si fos un estat, sobre la base dels paràmetres de l’informe del Digital Economy and Society Index (DESI) 2019, amb un grau de digitalització del 62,47%, deu punts per sobre de la mitjana europea.

El conseller ha afirmat durant la presentació de l’informe que el DESI és un indicador que anticipa el futur dels països membres de la UE i que “si Catalunya fos un estat seria el cinquè de la Unió Europea” en rendiment digital, només per darrere dels quatre països que sempre lideren la classificació i s’alternen el primer lloc: Finlàndia, Suècia, Països Baixos i Dinamarca.

Puigneró ha destacat la importància de continuar treballant en les polítiques de connectivitat per als municipis, que els propers governs de la Generalitat mantinguin la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública i continuar “no només jugant la Champions, també guanyant la Champions”.

El departament ha explicat que és la primera vegada que es presenten els resultats del DESI calculats per a Catalunya, seguint la metodologia de la Comissió Europea, i que l’informe s’ha elaborat amb l’ajuda de Lab de Economía Digital de Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad de Deusto i el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), amb el suport de la fundació i2CAT i l’Idescat.

Publicitat

El DESI es compon de 44 indicadors agrupats en cinc dimensions, alhora diferenciats en diverses subdivisions, i cadascuna de les dimensions té un pes diferent a l’hora de valorar el rendiment general d’un estat en el desenvolupament digital: connectivitat (25%), capital humà (25%), ús de serveis d’internet (15%), integració tecnològica (20%) i serveis públics digitals (15%).

Salut electrònica

Segons l’informe que ha presentat Puigneró, Catalunya destaca per sobre de la resta de dimensions en serveis públics digitals, dividida en govern electrònic i salut electrònica, amb un 78,14% de valor en el seu rendiment, mentre que la mitjana de la UE està en el 62,86%, i es troba en la cinquena posició, per darrere de Finlàndia (79,87%), Estònia (79,54%), Països Baixos (78,81%) i Espanya (78,40%).

La connectivitat ocupa la segona posició entre les dimensions amb un valor del 71,74%, mentre que la mitjana de la UE està en 59,34%, amb Catalunya situada en la quarta posició, la més alta de les cinc dimensions per darrere de Dinamarca (73,60%), Luxemburg (73,31%) i Països Baixos (72,65%), i es diferencia en cinc subdimensions: banda ampla fixa, mòbil, ràpida, ultra ràpida i índex de preu de banda ampla.

En tercer lloc es troba la dimensió del capital humà, dividida en competències avançades i desenvolupament i en competències de l’usuari d’internet, amb un valor del 58,75%, poc més d’un 10% per sobre de la mitjana de la UE, i situa Catalunya en la vuitena posició de la classificació dels estats membres.

L’ús de serveis d’internet ocupa la quarta posició del desenvolupament de les dimensions a Catalunya, que se situa en el desè lloc de la UE, amb un valor del 58,21%, mentre que la mitjana europea està en el 53,4%, i es diferencia en ús d’Internet, activitats en línia i transaccions.

La integració de tecnologia digital, dividida en digitalització empresarial i comerç electrònic, ocupa l’últim lloc en el desenvolupament de les dimensions del DESI a Catalunya, amb un 46,97%, mentre que la UE té de mitjana un valor del 41,05%, i situa la comunitat autònoma en el desè lloc.

En la presentació de l’estudi també hi han intervingut el coordinador del Lab de Economía Digital de Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, Agustín Zubillaga, i el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca