La vacuna de la Universitat d’Oxford produeix una forta resposta immune

"Les dades de la fase I/II de la nostra vacuna contra el coronavirus mostren que no ha provocat cap reacció inesperada i ha tingut un perfil de seguretat semblant al d'altres vacunes d'aquest tipus"

Publicitat

Els resultats de lassaig en fase I/II de la vacuna contra el SARS-CoV-2 que desenvolupa la Universitat d’Oxford (Regne Unit) indiquen que no hi ha cap risc de seguretat i indueix fortes respostes immunològiques.

Segons l’estudi, que ha publicat aquest dilluns la revista científica ‘The Lancet’, la vacuna ha provocat una resposta de les cèl·lules T (glòbuls blancs que poden atacar les cèl·lules infectades amb SARS-CoV-2) 14 dies després de la vacunació i una resposta dels anticossos durant els 28 dies següents.

Els participants de l’estudi tenien anticossos neutralitzants detectables i aquestes respostes van ser més fortes després d’una dosi de reforç, amb el cent per cent de la sang dels participants amb activitat neutralitzant contra el coronavirus. El següent pas és confirmar que pot protegir eficaçment contra la infecció del SARS-CoV-2.

“Les dades de la fase I/II de la nostra vacuna contra el coronavirus mostren que no ha provocat cap reacció inesperada i ha tingut un perfil de seguretat semblant al d’altres vacunes d’aquest tipus. Les respostes immunològiques que s’han observat coincideixen amb el que han demostrat estudis anteriors en animals”, explica Andrew Pollard, investigador en cap d’Assaig de Vacunes d’Oxford a la Universitat d’Oxford i coautor de l’estudi.

Publicitat

Els investigadors han observat una resposta immunològica més forta en els 10 participants que van rebre dues dosis del vaccí, la qual cosa indica que podria ser una bona estratègia. L’assaig de fase I/II al Regne Unit va començar a l’abril amb la vacuna d’Oxford ChAdOx1 nCoV-19.

Durant l’assaig de fase I/II, la vacuna s’ha avaluat en més de 1.000 voluntaris adults d’entre 18 i 55 anys en un assaig controlat aleatori. Un subconjunt d’aquests voluntaris (10 persones) va rebre dues dosis de la vacuna. Entre el 23 d’abril del 2020 i el 21 de maig del 2020, 1077 voluntaris van rebre la vacuna ChAdOx1 nCoV-19 o un placebo del vaccí MenACWY. No hi va haver cap esdeveniment advers seriós per a la salut relacionat amb la ChAdOx1 nCoV-19.

La Universitat d’Oxford treballa amb l’empresa biofarmacèutica AstraZeneca en el desenvolupament ulterior, la fabricació a gran escala i la possible distribució de la vacuna contra la covid-19, i els plans per al desenvolupament clínic i la producció de la vacuna d’Oxford avancen a nivell mundial. El projecte s’ha vist impulsat per un finançament governamental de 84 milions de lliures per ajudar a accelerar el desenvolupament de la vacuna.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes