Illa descarta parlar d’una segona onada a Barcelona

El ministre de Sanitat, partidari de la taula de diàleg al juliol si el coronavirus ho permet: "El rumb no ha canviat"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha mostrat la seva inquietud pels “brots descontrolats” a Catalunya. “Estic molt preocupat. A l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha transmissió comunitària, però no podem parlar d’una segona onada”, ha assegurat Illa aquest dissabte en una entrevista a ‘Catalunya Ràdio’. “Per tant, s’han de prendre mesures de distanciament social i s’han de seguir escrupolosament les recomanacions de la Generalitat”, ha continuat el ministre de Sanitat, que no ha exclòs els turistes de l’obligatorietat de seguir aquestes recomanacions. “També han de complir-les”, ha avisat Illa. Sobre la taula de diàleg, el ministre de Sanitat ha apostat per celebrar-la al juliol si el coronavirus ho permet: “El rumb no ha canviat”.

Publicitat

“El president espanyol ha estat molt clar en la voluntat de diàleg amb Catalunya. Si les condicions ho permeten, és clar que la mesa s’ha de reunir”, ha insistit Illa. En paral·lel, el ministre de Sanitat s’ha descartat per encapçalar el PSC –”Iceta és el millor líder”- i ha apostat per unes eleccions a la tardor a Catalunya. “Jo crec que són necessàries. Serà el moment de donar veu a la ciutadania i que la gent esculli qui vol que lideri Catalunya en els propers quatre anys”, ha reflexionat en veu alta Illa. Tornant a la covid-19, el ministre de Sanitat no s’ha estat de mostrar la seva preocupació per les dades dels últims dies. “Dels 186 brots que tenim confirmats a l’Estat, els de Catalunya i l’Aragó són els que més em preocupen”, ha constatat Illa.

“Quan ja no es poden identificar els brots com està passant, cal prendre estrictes mesures de distanciament social”, ha corroborat el ministre de Sanitat, que no ha volgut llençar cap crítica al Govern català. “Hi ha una sintonia brutal entre governs pel que fa a la pandèmia. I tinc un diàleg quasi diari amb la consellera Vergés”, ha avançat Illa, que també s’ha mostrat confiat amb l’actitud responsable de la ciutadania. “La gran lliçó que hem après durant aquests mesos és que la ciutadania ha actuat amb molta responsabilitat. L’altre dia em va sorprendre -per bé- que no hi hagués cap celebració per la Lliga del Madrid”, ha posat d’exemple el titular de Sanitat, que no ha descartat l’aplicació d’un estat d’alarma si la situació es descontrola a més comunitats autònomes.

Diverses vacunes “de cara a la primavera”

“Si s’ha d’anar a un confinament més generalitzat l’instrument és l’estat d’alarma. Però, de moment, no el contemplem”, ha puntualitzat Illa. “Això no acabarà a l’agost o al setembre, sinó quan tinguem una vacuna”, ha apuntat el ministre de Sanitat. “De cara a la primavera de l’any que ve ja podrem tenir diverses vacunes contra la covid-19. És la informació que m’arriba”, ha aventurat Illa, que també ha parlat que ja s’està negociant conjuntament a nivell europeu la compra d’aquestes futures vacunes. “Set països de la UE estem parlant amb cinc o sis companyies farmacèutiques. Hem acordat negociar junts i repartir després les vacunes equitativament en base a la població de cada país”, ha detallat el ministre de Sanitat, que igualment considera que l’actitud de Trump d’acaparar la producció no és la correcta.

“La pandèmia no acabarà amb la vacuna en un sol país, sinó que s’ha de resoldre globalment”, ha conclòs Illa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes