Canadell s’obre a col·laborar amb el partit de Puigdemont

Tot i que no es veu encapçalant la llista

Publicitat

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha afirmat que no es veu encapçalant la candidatura que elabori el nou partit de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, però sí s’obre a ajudar l’espai, ara o més endavant, o en una llista transversal i unitària.

En una entrevista d’Europa Press, ha dit que acabarà entrant en política, però de forma gradual, i assegura que no té pressa: “Entrar des de dalt de tot crec que que no és la forma”.

“Puc estar al Parlament, aprendre com va la política, tornar-me més polític i, potser, algun dia faig el pas definitiu per liderar el país, si la gent ho vol. Però això no ho veig a curt termini de cap manera”, ha recalcat.

Per això, després de constatar que no és polític ni té vocació política, precisa que no es veu encapçalant la llista d’aquest espai, “però això no significa que no pugui ajudar un espai, o a una llista transversal o a una llista unitària”.

Publicitat

En preguntar-se-li si a curt termini es planteja estar en una llista, ha contestat que “és una possibilitat”, encara que ha d’haver-hi un clima i uns objectius que ara no veu.

Canadell veu possible fer un pas endavant si pot contribuir a avançar cap a la independència des del seu coneixement econòmic i empresarial, sempre que hi hagi una situació excepcional, “però una cosa és fer-ho la setmana que ve i una altra d’aquí tres anys”.

“I una altra cosa és fer-ho liderant un espai o col·laborant en un espai. Crec molt en els equips”, i ha reiterat que la seva voluntat és acabar el seu mandat al capdavant de la Cambra de Barcelona i com a president del Consell de Cambres de Catalunya.

Sobre en què hauria de traduir-se la situació excepcional que reclama per fer un pas endavant, ha contestat que una possibilitat seria que es fes una llista unitària de l’independentisme.

Candidatura independentista

“Si hi hagués un espai unitari, o un full de ruta unitari i tots fossin a la una, potser sí. Tampoc ho tanco tot a això, però ha d’anar en aquesta línia”, ha concretat Canadell, que lamenta que no sigui possible una sola candidatura independentista.

Sobre que l’espai de JxCat pugui presentar-se per separat a les eleccions davant la falta d’acord amb el PDeCAT, considera que no és una bona notícia però creu que el partit que presideix David Bonvehí vol “aprofitar per guanyar quota política”.

“En aquest moment, el primer és el país. Si la causa de la divisió és perquè algú vol pensar més en quotes o cadires, i no en país, s’equivoquen”, ha advertit.

Reunió amb Paluzie

Canadell ha negat que impulsés una candidatura alternativa a Elisenda Paluzie per liderar l’ANC, i ha dit que té una reunió pendent amb ella –recentment reelegida presidenta de l’entitat–, però sí ha afirmat que hagués preferit un canvi al capdavant de l’ANC.

En la seva opinió, durant el primer mandat de Paluzie l’ANC no va pressionar als partits per impedir que es dividissin, i creu que ha d’intentar explicar-los que separats “tenen més coses que perdre que coses que guanyar”.

Empènyer els partits

Per això, creu que s’ha d’exercir una forta pressió als partits, parlar-los clar i “amenaçar” amb revelar els que no estan disposats a tirar endavant amb el projecte independentista.

“Ha d’haver-hi un treball per darrere que ningú ha de saber, però estàs condicionant als partits perquè facin el que han de fer. Si ho fan, perfecte; si no ho fan, has de denunciar que ho has intentat però no han volgut fer-ho”, ha defensat.

Sobre si veu algun partit disposat a culminar el mandat de l’1-O, Canadell constata que el projecte nou de Puigdemont “sembla que va en aquesta línia”, però també ha argumentat que això només pot fer-se si es disposa de 70 o més diputats al Parlament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes