Associats del PDeCAT es mostren “disposats” per afrontar unes eleccions en solitari

Marc Solsona respon a Jordi Sànchez que JxCat no pot renunciar als drets electorals "perquè els té el Partit Demòcrata"

Publicitat

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha assegurat en una entrevista telemàtica a l’ACN que el partit té una borsa d’associats “disposada” per afrontar unes eleccions en solitari: “Estem preparats pel desacord”. El diputat ha respost al president de la Crida, Jordi Sànchez, que Junts per Catalunya no pot renunciar als drets electorals “perquè els té el PDeCAT”. A més, avisa que si el Partit Demòcrata no pot “incidir” en la ideologia de JxCat hi hauria una “dissolució de facto”, escenari que vol evitar. Sobre les negociacions, Solsona insisteix que encara que es continuï parlant “no vol dir que avancin”. De fet, reivindica que el PDeCAT “no està aturat” a l’hora de preparar l’escenari posterior a una possible ruptura de les negociacions.

“Les negociacions estan. Estem parlant, ens estem trobant, però això no vol dir que avancin”, ha subratllat Solsona a l’entrevista. El portaveu del PDeCAT ha insistit en la importància que té que JxCat reconegui el model ideològic del partit de David Bonvehí. Així mateix, ha advertit que si el PDeCAT no té “capacitat d’incidir” en la ideologia del nou partit de JxCat, l’escenari portarà a “una dissolució de facto” del Partit Demòcrata. “I no volem que el que nosaltres representem a nivell social perdi el seu referent: som el PDeCAT”, ha deixat clar.

En aquesta línia, Solsona remarca que un eventual “èxit” de les negociacions seria “èxit de totes les parts”, de la mateixa manera que si s’acaba en “fracàs” no ho serà només per culpa del PDeCAT: “Hi ha un relat intencionat de situar-nos com un element distorsionador que busca quotes, però és al revés i al contrari: som un partit polític, i volem que les nostres idees tinguin translació en un projecte amb els altres actors”, ha justificat.

Aquí, Solsona lamenta que JxCat s’allunyi ideològicament del PDeCAT quan els seus dirigents afirmen que volen crear un partit d’esquerres, i no de centre o de dretes: “El Partit Demòcrata representem la centralitat del país”, ha reafirmat. Solsona també ha lamentat que calgui una “prova d’estrès de confiança” després que JxCat hagi “incomplert” acords previs: “No n’hi ha prou amb la bona voluntat”.

Publicitat

“Preparats” per les llistes

El portaveu defensa que, si no es pot crear una organització única, sí que es podria apostar per una concurrència electoral. Aquí, però, Solsona admet que si Carles Puigdemont i Jordi Sànchez no volen una coalició “ni res que suposi cap vinculació” amb el PDeCAT, “és difícil arribar a fórmules imaginatives per satisfer totes les parts”. Tot i això, deixa la porta oberta a una entesa d’última hora.

Solsona ha reiterat al llarg de l’entrevista que el seu partit està “preparat” per afrontar un possible trencament de les negociacions que comporti que el PDeCAT es presenti en solitari a les eleccions. Sosté que, el fet que les converses continuïn, no vol dir pas que el partit estigui “aturat” a l’hora de “construir i forjar” un escenari de trencament.

Sigui com sigui, Solsona ha asseverat que el PDeCAT té una “borsa d’associats preparada” per fer front a un possible escenari on el partit es presenti en solitari a les eleccions. El portaveu afirma que el PDeCAT té gent que ja ha “manifestat la seva voluntat” d’estar-hi “disposada”: “Hi som i hi serem, hi ha gent”. “Som proactius”, ha emfatitzat el també diputat parlamentari de JxCat, que ha subratllat que el Partit Demòcrata està “preparat per al desacord”.

El portaveu també ha replicat a Sànchez -impulsor del nou partit de Puigdemont-, que va refusar les quotes del PDeCAT en la constitució de JxCat: “Diu que renunciaran als drets electorals. Però no és cert. Ells no els tenen. Els té el PDeCAT. No és que hi renunciïn, és que no els tenen”, ha subratllat.

Dates clau

Les negociacions continuen encallades, i Bonvehí i Puigdemont mantindran converses encara després de l’assemblea telemàtica constituent de JxCat, convocada pel 25 de juliol. El PDeCAT celebrarà el seu Consell Nacional cinc dies després, el 30 de juliol. Per la seva banda, la Crida reafirmarà en les properes hores que accepta reconvertir-se en una fundació per donar suport al nou partit de Puigdemont. Una formació que, per cert, ja comença a visibilitzar la marca ‘Junts’.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca