JxC i ERC porten l’espionatge contra l’independentisme a la Comissió Europea

Demanen quines mesures es prendran per evitar la “persecució” als opositors polítics a Espanya

Publicitat

Els eurodiputats de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i ERC, Diana Riba, han denunciat aquest dimarts a la Comissió Europea “l’escàndol d’espionatge contra l’independentisme” que han fet públic avui els diaris ‘The Guardian’ i ‘El País’. Alhora han reclamat a la Comissió Europea que “actuï” davant la “deriva autoritària” de l’estat espanyol, que han considerat “insostenible”. A més, pregunten a la Comissió si investigarà l’assumpte i quines accions prendrà per evitar “qualsevol tipus de persecució als opositors polítics a Espanya”.

A la pregunta que adrecen al costat de nou eurodiputats més indiquen que la investigació revela que el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, l’exdiputada Anna Gabriel i el treballador de la Diputació de Tarragona i membre de l’ANC Jordi Domingo, van ser espiats els 2019 a través del “programari d’espionatge” Pegasus. que només es ven a governs. Aquest programari és desenvolupat per la companyia israeliana NSO i, segons les informacions periodístiques, va explotar una vulnerabilitat prèvia de WhatsApp per accedir als correus, missatges de text, fotografies, la gravadora del telèfon i la càmera.

Davant d’aquests presumptes fets, els eurodiputats recorden que qualsevol vigilància o altres tipus d’intercepció de les comunicacions estan “prohibides” per la normativa europea i subratllen que el programari Pegasus amb el qual presumptament s’ha espiat els dirigents independentistes catalans només l’usen els govern. Per això pregunten si la Comissió iniciarà una investigació sobre aquest assumpte.

I tenint en compte que un representant “de primera línia” com el president del Parlament de Catalunya ha estat “víctima d’un espionatge d’arrel governamental”, pregunte quines accions prendrà la Comissió “per evitar qualsevol tipus de persecució als opositors polítics a Espanya”.

Publicitat

Diana Riba ha afirmat que aquest cas “és una mostra més de la causa general de l’Estat espanyol contra l’independentisme” i ha alertat que “l’erosió dels drets fonamentals, l’estat de dret i la democràcia a l’Estat espanyol és un tema que ha de preocupar tota Europa”. L’eurodiputada republicana ha anunciat que portarà aquest tema al comitè de Llibertats, Justícia i Afers Interns (LIBE). “Cal esclarir els fets i algú n’ha d’assumir les conseqüències”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes