El Sant Jordi d’estiu “serà més gran o més petit però es farà”

Les parades de Passeig de Gràcia aniran de Plaça Catalunya al carrer València i estaran obertes fins les 11 de la nit

Publicitat

“Serà més gran o més petit, però el dia del llibre i la rosa se celebrarà”. Així ho ha manifestat aquest dimecres Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya. Tixis ha assenyalat que “cada municipi té la facultat de decidir si faran la festa o no al carrer”, però ha assegurat que això no significa que els lectors no puguin anar a les llibreries en ciutats on no hi hagi parades a l’aire lliure. També s’ha donat a conèixer que les parades que s’ubicaran als carrils centrals de Passeig de Gràcia de Barcelona aniran de Plaça Catalunya al carrer València i estaran obertes fins les 11 de la nit. A Passeig de Gràcia hi haurà unes 110 parades i a la resta de Barcelona, una vuitantena.

Acompanyats per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, la Cambra del Llibre de Catalunya, que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreteres, distribuïdors i de la comunicació gràfica, i el Gremi de Floristes han presentat els protocols i l’organització de Sant Jordi d’estiu. Tixis ha assegurat que la festa del 23 de juliol “no tindrà res a veure amb el dia de Sant Jordi”, però “s’hi assemblarà perquè hi haurà parades al carrer i escriptors signant”. Així mateix, s’aplicarà un 10% de descompte al preu dels llibres com es fa per Sant Jordi.

En el cas de Barcelona, hi haurà un espai tancat i perimetrat als carrils centrals del Passeig de Gràcia des de Plaça Catalunya fins al carrera València, en el qual hi haurà parades de llibreters, editors, floristes i signatures de llibres fins a les onze de la nit, que es podran fer amb cita prèvia o cita exprés. Allí hi hauran 110/111 parades. A tota la ciutat hi haurà unes 200 parades.

A l’espai central del Passeig de Gràcia hi haurà un control rigorós de l’aforament d’entrada i sortida a cada una de les cinc illes del Passeig de Gràcia; es guardarà una distància de seguretat de dos metres i a l’interior de cada illa hi haurà també un màxim de parades de llibres, un espai acotat per a la signatura dels autors i també per la venda de flors. Aquest model ha estat aprovat pel Procicat i l’Ajuntament de Barcelona.

Publicitat

Per altra banda, d’acord amb els protocols, els ajuntaments de Catalunya podran escollir les ubicacions òptimes a la via i espais públics i el control per evitar aglomeracions i respectar aforaments. Per això, són preferibles les ubicacions en grans espais.

El sector del llibre de la comarca del Segrià va decidir cancel·lar la celebració del Sant Jordi d’estiu als carrers el pròxim 23 de juliol, tot i que estan treballant en una festa de “petit format” i si la situació sanitària ho permet, aviat anunciaran una programació conjunta, amb activitats digitals i físiques. També han dit que no ho celebraran des de la ciutat de Reus.

Tixis ha manifestat que en alguns llocs no es farà la concentració en un espai públic determinat i ha apuntat que el 23 de juliol el podran seguir celebrant perquè les llibreries seguiran molt probablement obertes. “El dia del llibre és tot el dia a totes les llibreries tinguin o no parades i les ciutats que decideixin no fer-ho serà perquè no es reuneixen les condicions”.

Signatures

La signatura d’autors, una de les activitats que genera més concentracions, com va avançar l’ACN, a Barcelona funcionaran amb cita a les parades i que poden ser sol·licitades prèviament per ser recollides des del dilluns de la mateixa setmana a les llibreries.

La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, M. Carme Ferrer, ha explicat que cada llibreria té un llistat d’escriptors que signaran a Barcelona i en altres llocs. A través de les pàgines web, les llibreries anunciaran l’hora de signatura de cada autor i els clients faran la reserva. També hi ha la possibilitat de demanar la signatura a un autor a través de la llibreria i recollir el llibre més endavant.

El document validat pel Procicat contempla tres escenaris per tal que puguin ser adaptats a la realitat demogràfica, urbana i de situació sanitària de cada ciutat i poble de Catalunya.

Mesures concretes

Entre les mesures concretes hi ha zonificacions amb punts d’accés i de sortida diferenciats per evitar aglomeracions en els llocs de més afluència amb espais previs d’acollida i d’informació per gestionar possibles concentracions de persones a l’entorn dels recintes; carrils de sentit contrari per a la circulació dels assistents i punts d’evacuació; personal format de control d’accessos, sortides, fluxos, aforaments i distància de seguretat.

També hi haurà senyalització sobre circulació i higiene; neteja de mans; tothom haurà de dur mascareta i elements de protecció personal; gestió amb protocols propis per a les signatures d’autors, amb cita prèvia i rotatòries per evitar efecte crida. Així mateix, s’habilitaran refugis a les entrades i a les sortides de cada tram, sota para-sols, amb cadires de repòs i aigua.

Rosa blanca

Per la seva part, Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, ha assegurat que el 23 de juliol “va de llibres i de roses, però també d’aquest model de comerç de proximitat”. Guillén ha apuntat que aquest any a més de les roses vermelles tindran protagonismes les roses blanques, que significa “esperança, el dol que no hem tingut, és el color dels sanitaris i el futur en positiu”.

Tixis ha assegurat taxatiu que no hi haurà cap altra venda que no sigui la realitzada per professionals del sector del llibre i les flors. “Ha estat un dels elements que ens han servit per assegurar que es farà tot amb les condicions sanitàries que requereix el moment”.

Pel que fa a l’aportació econòmica, la consellera Vilallonga ha explicat que la Generalitat hi destinarà 290.000 euros aproximadament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca