Sortir de la zona de confort i confiar en la responsabilitat ciutadana

La Generalitat s’enfronta a un gran repte, i és el de fer política i sortir de la zona de confort de la queixa permanent. Els brots a Lleida són l’oportunitat per demostrar allò que durant les setmanes de pandèmia s’assegurava des de l’executiu català: es pot fer millor. D’acord, feu-ho.

A diferència del mes de març, avui els ciutadans sabem quin impacte econòmic té aturar l’activitat econòmica, és devastador. Aquell dilema que va presentar el president Torra durant el confinament per carregar contra la gestió de Pedro Sánchez, “hem de triar entre vida o economia”, ha caducat. És una fal·làcia. Sense un pla econòmic que permeti a tots els treballadors i empresaris seguir pagant les seves despeses bàsiques, aquesta afirmació només es pot concebre des d’una posició on tens assegurat un salari o uns estalvis per no ofegar-te a final de mes. Sortim d’aquest marc mental, no serveix. Sense un pla d’ajudes real i immediates, la crispació pel fet de tornar a tancar es traduirà en desobediència.

El Govern ha tingut més de tres mesos per preparar-se per una segona onada, pels rebrots que avui es desperten -sobretot- a Lleida. I malgrat el suport que implorava el sector sanitari, el panorama és que els experts, de nou, es troben sense recursos ni personal per rastrejar els contagis. Un desastre absolut.

La carta del confinament, efectiva, no ho negarem, és la més fàcil de posar sobre la taula. Però potser que mirem més enllà i prenem l’exemple d’altres països com l’Uruguai, que va aconseguir transmetre als seus ciutadans que es podia mantenir l’activitat econòmica si hi havia un comportament exemplar i cívic. Sense decretar un confinament obligatori, més del 90% dels uruguaians van seguir les recomanacions i mesures establertes pel seu govern. Des del 16 de març, 987 casos confirmats i 31 morts.

Que el govern català no pugui confinar -sigui per un jutge o per la negativa de l’Estat- no vol dir que no pugui executar més mesures de control per limitar la propagació del virus. Perquè si l’única via per evitar la propagació és tancar-se a casa val més que la Generalitat es prepari per rescatar les persones i no es tapi en falsos dilemes.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.