Només els governs poden comprar el sistema d’espionatge que va punxar el mòbil de Torrent

Va ser atacat amb Pegasus el 2019, segons una investigació de 'El País' i 'The Guardian'

Publicitat

El telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, hauria estat espiat per un programa, Pegasus, que només poden comprar governs, i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme. Així ho indica una investigació de ‘El País’ i ‘The Guardian’. Segons aquests rotatius, un institut de ciberseguretat canadenc va investigar per WhatsApp una intromissió indiscriminada contra 130 representants de la societat civil i va descobrir l’atac a Torrent. La intrusió a l’iphone del president del Parlament es va fer a través d’una errada de seguretat de WhatsApp i l’atac va començar amb una trucada perduda de vídeo a través d’aquesta aplicació de missatges.

Segons el grup de ciberseguretat de la Universitat de Toronto, WhatsApp li va facilitar els números de mòbils atacats per Pegasus, entre els quals hi ha el del president del Parlament. El programa espia, dissenyat per la companyia israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i, fins i tot, activar per control remot la càmera i el micròfon dels mòbils. Una possibilitat que obre la porta a escoltar el so ambient.

Els investigadors emmarquen la desaparició de missatges de WhatsApp del mòbil de Torrent el 2019 com un símptoma que el telèfon podria haver estat manipulat. Tot i que no es pot identificar qui va ordenar l’atac, els investigadors indiquen que el programa espia Pegasus només ven exclusivament els seus productes a governs.

Segons l’advocat d’Anna Gabriel, Olivier Peter, l’exdiputada de la CUP també va ser víctima de Pegasus. Gabriel va marxar a Suïssa el 2018 per no declarar davant del Tribunal Suprem, que la investigava per rebel·lió, malversació i sedició durant el referèndum de l’1-O. Segons el seu advocat, Gabriel va rebre una notificació de WhatsApp que l’informava que el seu mòbil podia haver estat espiat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes