Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) demostra que la pol·lució es va reduir un 50% a Barcelona i un 62% a Madrid, durant el confinament per coronavirus, ha informat el centre en un comunicat aquest dijous.
En concret, el professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) José María Baldasano s’ha centrat a estudiar el principal gas contaminant a les ciutats, el diòxid de nitrogen (NO2), que està provocat majoritàriament pels vehicles a motor.
Així, la disminució dràstica del trànsit rodat durant l’estat d’alarma, que va caure entre un 75% i un 80% a Barcelona i Madrid, ha tingut un clar impacte en la reducció dels índexs d’NO2: “Representa el major experiment involuntari que es fa sobre la qualitat de l’aire a les ciutats”, ha afirmat Baldasano.
L’expert ha recordat que l’any 2018 la contaminació de l’aire va provocar 351 morts prematures a Barcelona, on el 48% de la ciutat està exposada habitualment a uns valors superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
Segons el professor Baldasano, les dades indiquen “que hem de remodelar les ciutats de cara al futur, sabent compaginar espai públic amb mobilitat i, sobretot, amb la necessitat que la salut sigui un paràmetre clau”.
“Actualment no admetem que l’aigua que bevem estigui contaminada; per què permetem, doncs, que l’aire que respirem no estigui net?”, ha reflexionat l’investigador, que considera que les mesures que s’estan prenent fins ara per reduir el trànsit rodat i millorar la qualitat de l’aire a Madrid i Barcelona són insuficients.