JxCat rebutja una esmena d’ERC sobre la taula de diàleg i demana “reprendre” el camí cap a la independència

Ha posat en dubte la "viabilitat" i la "utilitat" de la trobada

Publicitat

El diputat de JxCat Josep Costa ha assegurat que cal “reprendre el camí cap a la independència” per la situació política amb “dèficit democràtic” i “mancances” en l’autogovern. Durant el debat d’una moció de JxCat, Cs ha acusat l’independentisme d’haver “desvirtuat” l’autogovern i l’ha responsabilitat de les “regressions democràtiques” pels plens de desconnexió. PSC ha denunciat el relat “fals” de Costa i el PPC l’ha titllat de “ficció” i ha lamentat que es preocupin per les competències i no per la covid-19. JxCat i ERC no han assolit cap acord en una esmena sobre la taula de diàleg. Costa ha posat en dubte la “viabilitat” i la “utilitat” de la trobada si no hi ha unes “garanties” i “metodologia” prèviament acordades entre les parts.

Durant el debat sobre una moció de JxCat de les perspectives de l’autogovern després de l’estat d’alarma, Josep Costa ha dit que fa 10 anys Catalunya estava “millor que ara” sense presos, exiliats i un Parlament “emmordassat” pel Tribunal Constitucional (TC). Per això, ha justificat parlar “més que mai” de la independència i ha denunciat la “usurpació” de funcions de la Generalitat per part de l’Estat.

Al seu torn, la diputada d’ERC Raquel Sans ha argumentat que l’única sortida “possible” per Catalunya és la independència i que, per aconseguir-ho, ERC creu que cal apostar per la via política. Sans ha emplaçat JxCat a “seure”, “parlar” i “consensuar” el contingut i la composició de la delegació catalana de la taula de diàleg amb la “màxima fortalesa”. De fet Sans, ha demanat no deixar que la convocatòria electoral “afebleixi” la posició de la delegació catalana. “Si no hi anem forts, no ens en sortirem”, ha constatat.

L’oposició carrega contra JxCat i ERC

Publicitat

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha dit que l’independentisme “no comprèn” com funciona un estat de dret democràtic per la seva “obsessió” de “menystenir” el marc de convivència espanyol que ha donat anys de “convivència, prosperitat i pau”. Ferran Pedret (PSC) ha apel·lat a l’estat federal mentre que Marc Parés (CatECP) ha situat la taula de diàleg com una “oportunitat” per avançar en reformes “viables” i en un referèndum sobre l’estatus polític.

Des de la CUP, Carles Riera ha destacat que JxCat i ERC utilitzen el concepte de la independència de forma “retòrica” amb una pràctica autonomista. De fet, els ha acusat de fer el “pujolisme de sempre”. El cupaire ha negat que la taula de diàleg serveixi per avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació tal com ha suggerit CatECP i ha dit que aquesta només serà “útil” si prèviament a Catalunya hi ha un reconeixement de la sobirania i s’aposta per la mobilització i la desobediència.

Costa ha tancat el debat dient que l’Estat ha “liquidat” l’autogovern català, s’ha traït l’esperit de la Constitució de 1978 i han fracassat els “intents” de reformar l’Estat. Costa ha descartat la via federal i, després d’haver rebut al·lusions del paper de l’expresident Jordi Pujol en l’autogovern català, ha dit que ell i diputats de JxCat no van votar mai Convergència.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes