El TJUE defensa els clients contra les clàusules hipotecàries

L'alt tribunal avala les clàusules sòl renegociades si el client està informat de les conseqüències

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat que una clàusula hipotecària en què el client renuncia a denunciar el banc pot ser considerada com a “abusiva”, especialment si el consumidor no tenia la informació necessària per entendre les conseqüències. L’alt tribunal respon així a una de les dues preguntes que va formular un jutjat de Terol en relació amb una disputa entre una consumidora amb Ibercaja per la renegociació d’un préstec hipotecari que contenia clàusules sòl. Pel que fa a la segona pregunta del jutjat sobre aquesta renegociació, el TJUE ha conclòs que la normativa europea ho permet sempre que la renúncia que suposa sigui resultat del “lliure consentiment lliure i informat” del consumidor.

Publicitat

Les clàusules sòl, que estableixen un límit mínim a l’interès que s’aplica a la hipoteca encara que el tipus d’interès baixi, van ser declarades com a abusives pel Tribunal Suprem el 2013 obrint la porta a reclamacions per part dels afectats. En el cas que ha arribat ara a Luxemburg, una clienta va renegociar un contracte hipotecari amb Ibercaja que modificava la clàusula sòl que contenia. A més, en el nou contracte s’incloïa una nova clàusula que estipulava que la clienta no podria emprendre accions judicials contra l’entitat bancària.

Permet la renegociació

En primer lloc, el TJUE assegura que bancs i clients poden modificar a la baixa les clàusules sòl d’un contracte hipotecari sempre que els consumidors entenguin les conseqüències econòmiques que se’n deriven. L’alt tribunal recorda que la protecció que ofereix la directiva europea davant les clàusules abusives no és “obligatòria”. Així doncs, dóna via lliure als consumidors per renunciar a la reclamació d’una clàusula sòl firmant un contracte de novació on s’acordi una nova clàusula que la substitueixi.

Ara bé, això ho ha de fer lliurement i sent conscient del que implica. El TJUE avisa que la política general del banc de renegociar les clàusules sòl arran de la sentència del Suprem pot constituir un “indici” que la clienta en qüestió no va poder influir en les condicions de la nova clàusula.

Per tant, el TJUE deixa una escletxa legal als tribunals a Espanya per determinar si va existir consentiment lliure en la renegociació de les clàusules sòl.

Clàusula per evitar accions judicials

En segon lloc, el TJUE estableix que una clàusula on el consumidor renuncia a emprendre accions judicials contra el banc per les condicions d’un contracte hipotecari pot ser qualificada d'”abusiva”, sobretot si el client no tenia la informació necessària sobre les implicacions.

El TJUE també remarca que aquesta clàusula “no vincula al consumidor” perquè aquest “no pot entendre” realment les conseqüències que podria tenir més endavant. “Un consumidor no pot comprometre’s vàlidament a renunciar en el futur a la tutela judicial i als drets que li confereix la directiva”, afirma la sentència.

D’aquesta manera, el TJUE obre una altra porta als clients afectats per aquest tipus de clàusules hipotecàries per denunciar a les entitats bancàries davant dels tribunals.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca