El confinament del Segrià “vulnera la llibertat de circulació”

La Síndica de Lleida considera la mesura "injustificada"

Publicitat

La Síndica de greuges de Lleida, Dora Padial, considera que el confinament perimetral del Segrià decretat pel Govern “no està justificat ni és proporcional” i, a més, suposa “la vulneració indiscriminada del dret de llibertat de circulació”. Sosté que “la Generalitat no ha justificat per què no s’ha limitat a aplicar altres mesures menys restrictives per evitar el contagi, i igualment d’efectives, però que no posin en risc l’economia lleidatana”. Així ho ha traslladat Padial en la queixa que ha fet arribar al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i als grups municipals de la Paeria. La Síndica també adverteix d’una situació “insostenible” a Lleida i que pot generar “més alarma social” s’hi acaba aplicant un confinament domiciliari.

La Síndica de Lleida afirma que la Generalitat “no va publicar íntegrament la resolució”, posteriorment ratificada pel Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida, en què decreta el confinament perimetral de la comarca del Segrià, un fet que considera “va generar incertesa total entre la població” ja que va provocar la tornada precipitada de moltes veïns que es trobaven fora del Segrià que no sabien –ja que la resolució publicada no ho recollia- que podrien fer-ho després de l’entrada en vigor de la mesura.

Basant-se en el fonament de dret tercer de la interlocutòria judicial, que va ratificar la resolució de la Generalitat, la Síndica assenyala que Lleida està patint una mesura “indiscriminada i que afecta a tota la població dels municipis, la major part –amb tota seguretat- sense estar infectats pel virus, amb la consegüent limitació de la seva llibertat de circulació que això representa”. Un fet que Padial considera “greu” ja que suposa una limitació d’un dret fonamental, com és la llibertat; que hauria d’estar fonamentada en una veritable urgència sanitària, basada en els criteris d’activació del Pla d’actuació del Procicat”.

La Síndica municipal de greuges remarca que el Procicat estableix que “només es podran imposar limitacions de drets i activitats quan s’activa la fase d’emergència 1”, és a dir, “quan els contagis són superiors a 700 persones per cada 100.000 habitants” i “sembla que aquesta situació no s’ha produït mai” al Segrià, assenyala en l’escrit.

Publicitat

Dora Padial defensa que, segons les dades publicades per la pròpia Generalitat, les corresponents a Tarragona, Girona, i altres indrets de Catalunya, semblen més greus que les de Lleida”. Per això, considera un “greuge comparatiu” pel que fa a altres brots que s’han produït, “alguns dels quals la Generalitat no menciona, encara que tota la ciutadania lleidatana coneix, i que afecta a una comarca propera, on no s’han aplicat limitacions de mobilitat”. “Els veïns del Segrià, i en concret de la ciutat de Lleida, tenen dret a estar informats del que passa al territori amb dades, transparència i rigor”, afegeix.

A la vegada, Dora Padial sol·licita al Síndic de Greuges en l’escrit que li ha fet arribar que “no es vulneri el dret fonamental a la llibertat de circulació de tota la ciutadania lleidatana”, i que “obligui al Govern a justificar una decisió que determina que els lleidatans hagin de romandre a la comarca del Segrià durant part de l’estiu”. També li demana que la Generalitat reforci “urgentment” la sanitat pública del Segrià, en concret dels centres d’atenció primària, així com l’habilitació d’una línia directa d’ajuts que garanteixi que el teixit empresarial i social lleidatà “no es veurà encara més afectat del que ja ho està tal i com es va fer a la Conca d’Òdena”.

Dora Padial també adverteix que si al tancament perimetral decretat al Segrià s’hi suma el confinament domiciliari, “comportarà que la realitat que viu la ciutat a l’estiu sigui insostenible i generi encara més alarma social de la ja existent”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes