El PSC contra la gestió de les residències d’El Homrani

Els socialistes reclamen 1.000 noves places públiques en centres de gent gran i la contractació de 1.000 professionals

Publicitat

El PSC-Units vol que el Parlament reprovi la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia de la covid-19 feta pel conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani. Aquesta és una de les propostes de resolució formulades pels socialistes en el marc del ple monogràfic sobre residències de gent gran. D’altra banda, demanen que el Govern inclogui en la modificació pressupostària del 2020 les partides d’inversió necessària per a construir 1.000 noves places de residència en nous equipaments públics de gestió directa per part de la Generalitat. També reclamen contractar immediatament 1.000 professionals de reforç en l’àmbit residencial per fer front a un possible escenari de rebrot.

Els socialistes, que han registrat deu propostes de resolució, volen que s’assegurin proves PCR als professionals i residents dels equipaments residencials on es detecti un cas positiu de covid-19. Després que denunciessin que el Govern havia aixecat un “mur d’accés” al sistema de salut públic als contagiats de covid-19 que vivien en residències, ara el PSC exigeix a l’executiu que garanteixi “sota criteris clínics” la derivació hospitalària dels residents que han donat positiu en el virus. També reclamen tramitar, abans que acabi el 2020, 2.000 noves prestacions vinculades al servei de residència perquè les persones amb dependència reconeguda en llista d’espera puguin ocupar una part de les places residencials actualment buides. I incrementar les actuals ràtios de professionals, com a mínim un 15%. Finalment, en aquest àmbit, volen assegurar que, en el termini de 30 dies, tots els centres residencials de Catalunya disposin d’EPIs i proves PCR suficients amb estocs no inferiors a les necessitats de tres mesos.

El grup liderat per Miquel Iceta també insta el Govern a encetar una reforma en el model assistencial per millorar la qualitat que s’ofereix als usuaris, tant persones grans com persones amb dependència o discapacitat. Així, reclamen que les persones que vulguin puguin romandre a casa seva fins que el seu estat de salut o d’autonomia ho facin inevitable i que es consolidi un model de residències públiques de petita capacitat, amb una atenció personalitzada i suficient, amb personals qualificats i que disposin de servei mèdic i d’infermeria de la xarxa pública durant 24 hores al dia.

Una altra iniciativa aborda les condicions dels treballadors de recursos assistencials. Demanen vetllar per la professionalització del sector, fer-lo més atractiu per als professionals tot garantint una ocupació estable i de qualitat. Dins d’aquest capítol, volen actualitzar els mòduls que financen els serveis socials per recuperar els salaris dels treballadors, amb els corresponents acords en el marc de la negociació col·lectiva. Finalment, volen que s’incrementi, en el termini d’un mes, les tarifes de les residències per actualitzar els costos dels serveis que presten.

Publicitat

Una de les altres demandes de cara a la modificació pressupostària és l’increment en un 20% de l’import destinat per a cuidadores no professionals. També emplacen el Govern a augmentar l’actual mòdul de centre de dia en un 25% amb una tarifa que permeti donar un servei de qualitat suficient per donar resposta als serveis continuats de fisioteràpia, teràpia ocupacional, atenció social o atenció d’infermeria mentre es garanteixen uns salaris dignes i jornades professionals que fidelitzin la seva continuïtat dels treballadors d’aquests centres.

Els socialistes insten a crear, en el termini de sis mesos, una comissió de qualitat assistencial, un organisme públic independent que tingui capacitat executiva per actuar en els àmbits mèdic, residencial i serveis d’ajut i assistència domiciliària. També encetar en el termini de dos mesos un procés de renovació del mètode d’inspecció dels centres residencials per millorar-ne la qualitat; revertir en el termini de dos anys la privatització de l’assistència mèdica als centres residencials catalans o fer efectiu el pagament dels deutes del 2019 i de l’abril del 2020 a entitats i empreses del tercer sector social i àmbit residencial implicats en la pandèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes