Brussel·les empitjora fins al 10,9% el descens de l’economia espanyola el 2020

L'activitat "s'hauria de continuar recuperant" durant la primera meitat del 2021

Publicitat

La Comissió Europea ha empitjorat aquest dimarts la previsió sobre el comportament de l’economia espanyola aquest any i ara espera una contracció del PIB del 10,9%, davant la caiguda del 9,4% que va estimar fa uns mesos, i més tard un rebot del 7,1% el 2021, amb prou feines una dècima més que en el càlcul anterior.

Així, el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha publicat aquest dimarts les previsions d’estiu de l’executiu comunitari, que no actualitzen altres indicadors com el dèficit i el deute públics o la desocupació i es limiten a reflectir noves dades sobre el PIB i la inflació.

En el cas d’Espanya, Brussel·les ha empitjorat la projecció d’aquest any en un punt i mig percentual. la caiguda a tancament del 2020 seria del 10,9% després d’un segon semestre amb un cert repunt que “no compensarà totalment” l’impacte de les mesures de confinament de començament d’any que van provocar una “contracció sense precedents”.

L’activitat “s’hauria de continuar recuperant” durant la primera meitat del 2021 i després “moderar-se gradualment” el segon semestre del mateix any, quan el creixement rebotarà fins al 7,1% gràcies també a un efecte arrossegament “fort” dels darrers mesos del 2020. Amb tot, el PIB quan acabi el 2021 encara serà quatre punts inferior al del 2019.

Publicitat

Un cop superada la fase més exigent del confinament, els serveis econòmics de la Comissió han assenyalat que la distància social de la “nova normalitat” i els canvis en el comportament dels consumidors tindran un “impacte durador” en les activitats que requereixen “interacció personal”, com l’hostaleria, els serveis personals o l’entreteniment.

En el sector del turisme internacional, l’impacte serà més fravé per la connectivitat aèria “reduïda” malgrat l’obertura progressiva de les fronteres. En canvi, Brussel·les espera un ressorgiment més ràpid del sector industrial en relació amb el sector serveis, tot i que els talls en les cadenes globals de subministrament i la feblesa de la demanda impediran que les manufactures es normalitzin abans que acabi l’any.

Pel que fa a l’atur, l’informe de l’executiu comunitari sobre Espanya destaca que els ERTO “han ajudat a limitar les pèrdues d’ocupació a gran escala”. No obstant això, el text afegeix que “l’impacte desproporcionat” de la crisi sobre els sectors intensius en mà d’obra “provocarà un augment significatiu de la taxa d’atur”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca