Mauri no ha vist el diàleg de Sánchez per “per cap banda”

El vicepresident d'Òmnium defensa la querella presentada contra Joan Carles I per "passar a l'ofensiva política"

Publicitat

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, no confia en una sortida dialogada al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i assegura que mentre el govern espanyol “se segueixi comportant així” és “impossible” una sortida democràtica. “De diàleg a Sánchez no n’hi hem vist per cap banda, potser n’ha parlat però no l’ha exercit”, ha criticat en una entrevista al FAQs, on ha afegit que el president espanyol “no ha posat cap ni una solució sobre la taula”. A l’entrevista Mauri també ha recordat que aquest dijous van anunciar que presentarien una querella contra Joan Carles I davant el Suprem per corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals. Segons Mauri, amb aquesta acció pretenen “passar a l’ofensiva política i judicial”.

La querella s’emmarca dins la campanya ‘Fem-la caure’ i pretén denunciar la monarquia espanyola després que la Fiscalia del Suprem hagi assumit la investigació per la construcció de l’AVE de la Meca i els negocis de Joan Carles I. L’entitat també ha demanat al govern suís que bloquegi els fons en comptes bancaris del rei emèrit d’acord amb una llei federal de 2016 que habilita congelar valors patrimonials d’un origen “presumptament il·lícit”.

Mauri ha remarcat que és la primera vegada que es presenta una querella contra el rei emèrit mentre hi ha una investigació oberta per la fiscalia d’anticorrupció. Encara que ha avançat que no tenen “confiança” en el Suprem i esperen que la fiscalia “vulgui tapar-ho i maquillar-ho”, ha explicat que els serà “molt difícil” fer-ho amb una investigació oberta. “Haurien de donar motles explicacions; hem volgut aprofitar aquesta escletxa posar al mirall a la justícia espanyola”, ha explicat el vicepresident.

Tercer grau per a Cuixart

Publicitat

Mauri també s’ha referit a la proposta feta per les juntes de tractament de les presons per qualificar en tercer grau els presos independentistes i ha remarcat que no es tracta d’un privilegi. Per al vicepresident de l’entitat, el fet que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la resta de presos puguin sortir cels centres penitenciaris és simplement “una forma de complir una sentència injusta”.

A més, Mauri ha augurat que la Fiscalia recorrerà la proposta per tal que no puguin gaudir del tercer grau. “Segur que passarà, com amb tot; aquesta és la forma d’obrar dels poders de l’Estat”, ha dit.

D’altra banda, Mauri també ha lamentat que fins aquesta setmana no hagin sortit de la presó Charif i Ibrahim, dos dels manifestants en les protestes contra la sentència del Suprem que van ser empresonats preventivament. Per al vicepresident de l’entitat es tracta “d’un clar cas de racisme institucional” i ha insistit que cal una amnistia per poder donar cobertura a tots els presos i represaliats.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca