Oxford lidera la carrera per la vacuna contra la covid-19 amb una candidata en la fase 3 de l’assaig clínic

Una quinzena de vacunes ja s'estan provant en humans i l'OMS confia que un parell siguin efectives abans de finals d'any

La investigació de la Universitat d’Oxford i AstraZeneca lidera la carrera per la vacuna contra la covid-19 amb una candidata que ja ha entrat en la fase 3 de l’assaig clínic. Però arribar la primera en la cursa no necessàriament significa guanyar-la perquè ha de demostrar la seva efectivitat en última instància. Ara mateix hi ha una quinzena de vacunes que s’estan provant en humans i l’Organització Mundial de la Salut confia que un parell d’aquestes siguin efectives abans del 2021. “Si tenim molta sort, hi haurà una o dues vacunes exitoses abans de finals d’any”, va assegurar la setmana passada la científica en cap de l’OMS, Soumya Swaminathan.

Publicitat

El procés per trobar una vacuna compta amb diverses fases en què els investigadors van ampliant el nombre de participants amb qui la proven. Abans de començar els assajos en humans les vacunes s’injecten en animals per veure si produeixen una resposta immune.

Un cop comprovat això s’inicien els assajos clínics que consten de tres fases. En la primera es prova la vacuna en un grup reduït de persones menys vulnerables, en la segona s’aplica a grups més amplis amb nens i gent gran i en la tercera les proves s’estenen a milers de persones. En aquesta darrera fase es valida la seguretat de la vacuna.

Tot i això, alguns assajos combinen fases per poder accelerar el desenvolupament de la vacuna.

Amb tot, l’últim pas és l’autorització dels reguladors a cada país que revisaran els resultats de totes les proves i decidiran si l’aproven o no.

Estat dels assajos

Ara mateix, només la vacuna ChAdOx1-S d’Oxford i AstraZeneca està en la fase 3, segons dades de l’OMS. Les vacunes de la xinesa Sinopharm i l’estatounidenca Moderna tenen previst iniciar aviat aquesta última fase de proves.

D’altra banda, hi ha unes cinc vacunes més que estan a la fase 2 i nou que estan a la fase 1. Entre les més avançades hi ha les de les xineses CanSino i Sinovac, l’estatunidenca Novavax i la desenvolupada per l’alemanya BioNTech amb Fosun Pharma i Pfizer.

CanSino va assegurar al maig que els resultats preliminars han demostrat que la seva vacuna és segura i eficaç. Per això, l’exèrcit xinès ha autoritzat ja el seu ús.

El conseller delegat de Pfizer va avançar recentment que esperen obtenir a l’octubre una autorització d’emergència als EUA per comercialitzar la seva vacuna i distribuir 20 milions de dosis a finals del 2020.

Més d’un centenar de candidates

A banda de les vacunes en fase clínica, hi ha 132 candidates més que s’estan provant en animals i que aspiren a iniciar els assajos clínics. És el cas de les vacunes que està investigant l’Hospital Clínic de Barcelona o Grífols amb el Barcelona Supercomputing Center.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca