El Govern defensa fermament els drets de les persones LGBTI en un manifest contundent

El manifest del Govern aposta per un país on es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat

Publicitat

Durant el confinament s’han detectat a Catalunya s’han detectat alguns casos d’LGBTI-fòbia familiar, en especial persones trans molt joves, així com mostres d’LGBTI-fòbia a les xarxes socials i algun cas en espais públics.

Amb motiu del Dia de l’Orgull LGBTI, que se celebra el 28 de juny, el Govern de la Generalitat ha promogut el manifest “Un pas endavant per la diversitat LGBTI”, on referma el seu compromís per fer efectius els drets de les persones LGBTI i per lluitar contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere.

Manifest: “Un pas endavant cap a la diversitat LGBTI”

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall —als Estats Units— que van tenir lloc el 1969, ja fa més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals per primer van dir prou a la discriminació a què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGBTI.

Publicitat

Aquest 2020 és un any atípic, marcat per la influència de la Covid-19, que ens ha obligat a recloure’ns i a utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, però, alhora, ens ha permès observar quin és el grau de discriminació real de les persones LGBTI en l’àmbit de la pròpia llar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGBTI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, s’han detectat alguns casos d’LGBTI-fòbia familiar, en especial persones trans* molt joves, així com la deplorable LGBTI-fòbia a les xarxes socials i algun cas en espais públics. És per això que cal continuar treballant i fer un nou pas endavant cap a la diversitat LGBTI.

Avui, a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGBTI amb l’aprovació de la Llei 11/2014, en què es garanteixen els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com ara el Servei d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegat a tot el territori, el qual des de la proximitat s’ha convertit en punt d’informació, assessorament i suport de les persones LGBTI, i des d’on es visibilitza el col·lectiu i s’impulsen les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment que s’emmarquin en una gran ciutat o en el poble més petit.

Des del Govern de la Generalitat volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTI, i atès que encara hi ha focus d’LGBTI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast a tot el territori, i convidem tota la ciutadania a implicar-se en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGBTI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, ja que el respecte envers els altres ha de ser patrimoni de tota la societat i no només dels col·lectius discriminats.

I, per això, reconeixem el treball permanent, constant i imprescindible de les entitats. També donem suport i fem nostres les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest: el reconeixement dels drets d’asil de les persones que fugen de la LGBTI-fòbia en el seu lloc d’origen i la seva protecció; l’adaptació de la comunicació administrativa a la realitat no binària i la diversitat familiar; el reconeixement registral de tots els models familiars i la regularització del nom de les persones trans*; la formació dels professionals de les administracions públiques en drets LGBTI; el dret a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans*; la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones trans*; la implementació de la seva presència a totes les regions sanitàries; la promoció i el foment de manera activa de la visibilitat i l’empoderament de les dones que sovint són invisibilitzades com a lesbianes darrere de les inicials LGBTI, així com de les persones bisexuals, tot i representar un alt percentatge de la població LGBTI.

I també volem millorar l’accés a la informació de les persones sordes LGBTI en igualtat de drets de la resta de la ciutadania, la creació i l’administració d’un d’espai inclusiu i segur per a les persones grans LGBTI i/o intergeneracionals LGBTI, així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents, i tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGBTI és menor i, a més, està més disseminat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes