Zapatero creu que la taula de diàleg és “l’únic espai d’esperança” que queda

L'expresident aposta per incloure la participació social en la negociació perquè tingui "més complicitats"

Publicitat

L’expresident del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero ha assegurat que la taula de diàleg entre els governs català i espanyol és “l’únic espai d’esperança” que queda i creu que representa “el senyal positiu” que demostra que hi ha condicions de confiança i respecte per establir una negociació. En una entrevista al diari Ara, l’expresident fa una crida a “mirar el llarg termini” i demana a tots els actors implicats que facin “una reflexió política i autocrítica”. A més, Zapatero aposta per incloure la participació social a la negociació, ja que creu que si “està oberta a la societat” tindrà “més complicitats”.

L’expresident proposa que la taula estigui oberta a iniciatives i propostes de grups de reflexió. “En una democràcia deliberativa, avançada i madura és molt important que el conjunt de la societat pugi traslladar les seves opinions”, argumenta. Sí que descarta, però, que sigui imprescindible la figura del mediador, i creu que “no té res a veure” amb la negociació amb ETA al País Basc, que sí que va comptar amb aquesta figura.

A més, l’expresident creu que el referèndum tampoc és la solució, ja que, segons argumenta, a Catalunya els percentatges quedarien molt dividits. “L’experiència ens diu que no és el camí”, remarca, i afegeix que els referèndums “han de ser per ratificar grans acords”. “El camí més virtuós és el més difícil, i en aquest cas el més difícil és arribar a un acord”, conclou.

Referèndum de l’1-O i “retrobament”

Publicitat

En relació al referèndum de l’1-O, Zapatero subratlla que “tothom ha de fer un exercici d’autocrítica” perquè “es va portar la gent al límit”. L’expresident també defensa que es faci “una mena de retrobament que curi aquella ferida”. “Sempre que parlo amb algun dirigent actual li dic que caldrà fer un retrobament que recordi l’1-O perquè, si no, no curarem les ferides”, alerta.

10 anys de la sentència de l’Estatut

D’altra banda, i coincidint amb el desè aniversari de la sentència de l’Estatut, Zapatero ha recordat que va discrepar de la postura del TC “tant per raons de fons com d’oportunitat històrica” ja que, al seu parer, l’Estatut “podria haver obert un temps de convivència”. L’expresident considera que la sentència va limitar “de manera innecessària” el reconeixement a la identitat catalana.

A més, també assenyala que tot el que tenia l’Estatut de pràctica federal “ha quedat en l’oblit” i diu que hi ha “una tasca pendent” especialment en la bilateralitat. “Podem dir que després de l’error, entre cometes, de la sentència, va venir l’error polític del procés”, apunta Zapatero, que admet que la sentència va ser “sens dubte un detonant” de l’independentisme.

En relació al procés, l’expresident diu que ja fa un temps que “va tocar sostre” i creu que “s’ha demostrat que és un viatge que no convé”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes