Un estudi de la UB revela que el virus circulava per Barcelona el març del 2019

S'ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en una mostra d’aigües residuals de Barcelona que es van recollir el 12 de març del 2019 en un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona.

Publicitat

El repositori ‘medRxiv’ ha publicat els resultats que indicarien que la infecció estava present “molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de covid-19 al món”, ha informat la UB en un comunicat aquest divendres.

S’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals, per la qual cosa l’epidemiologia basada en aquestes aigües és “una eina potencial d’alerta precoç” de la circulació del virus entre la població.

Així, es va identificar l’aparició d’alguns genomes entre gener i març del 2020, fet que avança la seva arribada a Espanya: el 15 de gener ja es detecta la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Aquests resultats han instat els investigadors a analitzar algunes mostres congelades de entre el gener del 2018 i desembre del 2019, i han trobat genomes el març del 2019, abans de la notificació de qualsevol cas a tot el món.

Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la del 12 de març del 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 “molt baixos però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR”.

Els investigadors han estimat que, com que la majoria de casos de covid-19 mostren una simptomatologia semblant a la grip, els primers “han quedat emmascarats”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes