Un estudi de la UB revela que el virus circulava per Barcelona el març del 2019

S'ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Publicitat

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en una mostra d’aigües residuals de Barcelona que es van recollir el 12 de març del 2019 en un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona.

El repositori ‘medRxiv’ ha publicat els resultats que indicarien que la infecció estava present “molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de covid-19 al món”, ha informat la UB en un comunicat aquest divendres.

S’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals, per la qual cosa l’epidemiologia basada en aquestes aigües és “una eina potencial d’alerta precoç” de la circulació del virus entre la població.

Així, es va identificar l’aparició d’alguns genomes entre gener i març del 2020, fet que avança la seva arribada a Espanya: el 15 de gener ja es detecta la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Aquests resultats han instat els investigadors a analitzar algunes mostres congelades de entre el gener del 2018 i desembre del 2019, i han trobat genomes el març del 2019, abans de la notificació de qualsevol cas a tot el món.

Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la del 12 de març del 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 “molt baixos però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR”.

Els investigadors han estimat que, com que la majoria de casos de covid-19 mostren una simptomatologia semblant a la grip, els primers “han quedat emmascarats”.

- Publicitat-

Breus

Els lletrats del Parlament tanquen files amb Muro

Els lletrats del Parlament han traslladat aquest dimecres una carta a la Mesa de la cambra en què expressen el seu suport al secretari...

L’Ajuntament de Barcelona refreda el pols amb el Gobierno

La tinent d'alcalde d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de Barcelona, Laia Bonet, ha afirmat que el Govern municipal decidirà...

La creació d’empreses a l’Estat es dispara un 77,7% al juny respecte a maig

El nombre de noves societats mercantils a Espanya es va disparar un 77,7% al juny respecte a maig, fins a totalitzar 6.733 noves empreses,...

Set noies de Girona publiquen un llibre solidari en benefici de l’Hospital Sant Joan de Déu

Set amigues d'entre 11 i 12 anys de Girona han escrit i publicat un llibre d'aventures amb finalitats solidaries. Es tracta de 'Set amigues...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca