Un estudi de la UB revela que el virus circulava per Barcelona el març del 2019

S'ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en una mostra d’aigües residuals de Barcelona que es van recollir el 12 de març del 2019 en un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona.

Publicitat

El repositori ‘medRxiv’ ha publicat els resultats que indicarien que la infecció estava present “molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de covid-19 al món”, ha informat la UB en un comunicat aquest divendres.

S’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus a la femta, que posteriorment van arribar a les aigües residuals, per la qual cosa l’epidemiologia basada en aquestes aigües és “una eina potencial d’alerta precoç” de la circulació del virus entre la població.

Així, es va identificar l’aparició d’alguns genomes entre gener i març del 2020, fet que avança la seva arribada a Espanya: el 15 de gener ja es detecta la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Aquests resultats han instat els investigadors a analitzar algunes mostres congelades de entre el gener del 2018 i desembre del 2019, i han trobat genomes el març del 2019, abans de la notificació de qualsevol cas a tot el món.

Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la del 12 de març del 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 “molt baixos però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR”.

Els investigadors han estimat que, com que la majoria de casos de covid-19 mostren una simptomatologia semblant a la grip, els primers “han quedat emmascarats”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca