La fiscalia intensifica la repressió contra l’entorn de Puigdemont

Vol la pena màxima per als dos mossos que l'acompanyaven a Alemanya

Publicitat

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat una condemna de tres anys de presó per un delicte d’encobriment a cadascun dels dos agents dels Mossos d’Esquadra que acompanyaven el president legítim Carles Puigdemont quan el van detenir a Alemanya el 25 de març del 2018.

El Jutjat Central d’Instrucció 6 va processar al febrer els mossos Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, perquè va considerar que pretenien que Puigdemont no fos detingut després que el Tribunal Suprem reactivés l’ordre europea de detenció i entrega.

“Els investigats ajudaven Carles Puigdemont, conscients que l’investigaven a Espanya per la seva participació en un fets constitutius del delicte de rebel·lió i altres, i que el jutge instructor havia emès una ordre europea de detenció i entrega”, explica el fiscal, que considera que la intenció dels mossos era ajudar el president legítim a arribar a Bèlgica i “evitar que fos identificat en algun lloc on poguessin executar l’ordre de detenció”.

Dies lliures

Publicitat

Segons el relat dels fets que fa el ministeri públic, tots dos agents estaven “en servei actiu” el 25 de març del 2018, De Pedro a la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria del Prat de Llobregat (Barcelona) i Goicoechea a l’Àrea d’Escortes de Sabadell (Barcelona). Tots dos “gaudien d’una setmana de festa”, el primer “després d’haver treballat una setmana en el torn de nit” i el segon a través “del quadrant de serveis que tenia assignat”.

Tots dos mossos, “aprofitant els dies lliures”, es van desplaçar el 19 de març a Waterloo (Bèlgica)”, on s’havia establert Puigdemont després de fugir d’Espanya arran de la declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre.

El 23 de març, quan eren a Bèlgica, “una persona no identificada va demanar als dos acusats que anessin a buscar Carles Puigdemont” en un vehicle Renault Espace. El president legítim català es trobava a Hèlsinki (Finlàndia) quan el jutge instructor del procés, Pablo Llarena, va reactivar l’ordre europea de detenció i entrega.

El van recollir a Estocolm

“El mateix dia de l’emissió de l’ordre, Puigdemont va abandonar Hèlsinki. Tots dos acusats van sortir de Brussel·les amb el vehicle i van arribar a Estocolm a una hora que no s’ha determinat. En aquella ciutat van recollir Puigdemont i es van dirigir cap a la capital belga”, explica el fiscal Emilio Miró en el seu escrit.

Va ser el 25 de març, tocades les onze del matí, quan uns agents de la Policia d’Alemanya van interceptar el vehicle en un aparcament de viatgers pendulars de Jagel, a l’autopista BAB7, entre la frontera amb Dinamarca i Hamburg.

Dins del vehicle, prossegueix el fiscal, hi viatjaven Puigdemont, els dos mossos i dues persones més: l’empresari Josep María Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. Aquests dos últims també van estar imputats en la causa, però el jutge instructor, Manuel García Castellón, va arxivar la seva investigació a petició del ministeri públic.

Mentre en el cas dels mossos ha pesat el seu caràcter de funcionaris per continuar el procediment judicial, el rol de l’empresari i l’historiador seria equiparable al de la resta de persones que acompanyen el president legítim dins i fora de Bèlgica cada vegada que es mou per Europa per participar en algun esdeveniment.

Per tot això, la Fiscalia acusa De Pedro i Goicoechea d’un delicte d’encobriment tipificat en l’article 451 del Codi Penal per “ajudar els presumptes responsables d’un delicte a eludir la investigació de l’autoritat o dels seus agents a sostreure’s de l’ordre de crida i cerca”.

En aquest cas, el ministeri públic demana la pena més alta que preveu el Codi Penal, tres anys de presó, per a tots dos mossos, perquè haurien ajudat el president legítim, qui en aquell moment estava buscat per un possible delicte de rebel·lió. També reclama una inhabilitació especial per ocupar qualsevol càrrec públic mentre duri la condemna.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca