El futur de Laura Borràs ja és en mans del Suprem

El Congrés aprova el suplicatori

Publicitat

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dijous el suplicatori de la portaveu de Junts, Laura Borràs, donant així llum verda al Tribunal Suprem perquè la investigui per delictes de frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa de directora de la Institució dels Lletres Catalans (ILC).

En una votació secreta, el suplicatori ha tirat endavant amb 293 vots de diputats del PSOE, PP, Vox, Unides Podem i Ciudadanos, en contra s’han posicionat els 14 que sumen Junts i el PNB, i s’han registrat també cinc abstencions.

ERC, la CUP, Bildu i el BNG han preferit no participar en la votació per no haver de votar a favor del que Borràs considera una causa política ni en contra que s’investigui un presumpte cas de corrupció.

Una vegada aprovat el suplicatori, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, disposa de vuit dies per traslladar la decisió a l’autoritat judicial, advertint-li de l’obligació de comunicar a la Càmera les actuacions i sentències que es dictin i afectin personalment a la portaveu de Junts, que va a seguir en el seu càrrec, encara que sense parlar d’un assumpte que ja està ‘sub iudice’.

Publicitat

Durant el debat que ha tingut lloc en el Ple, Borràs, segons ha explicat després en roda de premsa, ha avisat els seus companys que recolzar-ho seria un “atropellament” als seus drets i ha defensat que, de fet, el Suprem ja els ha vulnerat per demanar el suplicatori en ple estat d’alarma, sense tenir en compte que s’havien suspès els terminis judicials.

Borràs va recórrer per aquest motiu la decisió de la Mesa del Congrés de tramitar la sol·licitud, però el recurs va ser rebutjat i el suplicatori va continuar el seu camí. La setmana passada, la Comissió de l’Estatut dels Diputats es va mostrar a favor d’aixecar-li el fur i va elevar el seu dictamen al Ple, que aquest dijous ho ha ratificat.

La portaveu de Junts, qui ha lamentat que hagi “triomfat la repressió”, també ha exposat la seva postura en un correu electrònic que, segons ha pogut saber Europa Press, ha enviat als represetants de tots els grups, als quals ha demanat que votaran “amb el cor” i tenint en compte la “presumpció d’innocència”.

UP canvia l’abstenció pel ‘Sí’

Al debat d’aquest dijous, a més de l’afectada, han pres la paraula la presidenta de la Comissió de l’Estatut dels Diputats, la socialista Begoña Nasarre, així com el PNB, ERC, la CUP, Vox i el PP, segons han precisat a Europa Press fonts parlamentàries.

No ha pujat a la tribuna ningú d’Unides Podem, que es va abstenir en la comissió considerar que el Suprem no havia respectat la suspensió dels terminis judicials decretada per la pandèmia del coronavirus. No obstant això, per a aquest dijous tenien anunciat el seu suport al suplicatori per no impedir una investigació sobre corrupció, però avisant alhora que estaran vigilants perquè Borràs sigui investigada amb totes les garanties.

En qualsevol cas, atès que la votació és secreta, pot haver-hi diputats que s’hagin desmarcat de la consigna oficial de la coalició d’esquerres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes