La Selectivitat més tardana, a l’estiu i amb mascareta arrenca aquesta setmana a Espanya

La ministra d'Educació demana un "últim esforç" als estudiants i els assegura que "valdrà la pena"

Publicitat

Aquest proper dimarts 23 de juny arrenca la convocatòria més anòmala que es recorda de l’Avaluació de Batxillerat d’Accés a la Universitat (EBAU), l’antiga Selectivitat, posposada aquest any fins a estiu per la pandèmia del coronavirus. Els estudiants de Navarra seran els primers a examinar-se, mentre en la majoria de les comunitats autònomes les proves se celebraran durant les dues primeres setmanes de juliol.

Els exàmens, als quals es presenten cada any més de 200.000 estudiants en tota Espanya, es realitzaran amb mesures excepcionals per evitar contagis, com l’ús de mascaretes o la multiplicació de seus, incloent-hi pavellons esportius o recintes firals, que facilitin mantenir dos metres de distància entre estudiants.

La Selectivitat de 2020 estava prevista inicialment a principis de juny en totes les comunitats autònomes. L’estat d’alarma, que va decretar el tancament de tots els centres educatius el 16 de març, va obligar a retardar la data de les proves. Aquesta va ser la primera gran decisió en l’àmbit educatiu acordada pel Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes durant el confinament.

“Vam decidir retardar perquè es pogués celebrar en condicions més segures per a tots. També vam acordar adaptar la prova a aquesta circumstància excepcional perquè tingui major opcionalidad i d’aquesta forma l’avaluació sigui més justa”, explica a Europa Press la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

Publicitat

L’acord, aconseguit a finals de març en una reunió telemàtica de la Conferència Sectorial d’Educació, traslladava l’EBAU a la fi de juny i principis de juny, amb un format d’examen que inclou més opcions de resposta. D’aquesta manera, es garanteix que els estudiants puguin respondre sobre els continguts impartits en classe abans del tancament de les aules i l’ensenyament a distància.

Organitzacions com el Sindicat d’Estudiants van exigir la suspensió de l’EBAU aquest any per les condicions en les quals l’alumnat ha afrontat l’últim trimestre. Celaá admet que “ha estat un curs inusual, en el qual alumnes i alumnes han fet un gran esforç per continuar la seva formació”. Sobretot “aquells estudiants que acaben Batxillerat o Formació Professional de Grau Mitjà” i afronten ara la prova d’accés a la universitat quan haurien d’estar de vacances.

“Demano un últim esforç als alumnes, que sé que ho han estat fent des de març, estudiant en condicions difícils. Estic segura que valdrà la pena perquè el futur els està esperant i necessitem tots els seus talents”, afegeix la ministra dirigint-se als joves.

Navarra, prova pilot

Els primers a fer-ho seran els estudiants de Navarra, que aquest dimarts, a les 10 hores, s’enfrontaran al primer examen d’una EBAU excepcional, que durarà quatre jornades. Les proves a la comunitat foral, l’única que les convoca aquesta setmana vinent, serviran com a prova de les mesures higiènic-sanitàries que després replicaran en altres territoris.

El passat mes de maig, els ministeris de Sanitat i d’Educació van remetre a les comunitats autònomes una sèrie de recomanacions per celebrar la Selectivitat amb garanties enfront de la pandèmia. El Govern central suggeria ampliar el nombre de seus per evitar aglomeracions, amb entrades escalonades, i així facilitar que els estudiants estiguin suficientment separats per dos metres a les aules, que han de ser desinfectades després de cada prova.

Sobre la base d’aquestes recomanacions, cada comunitat ha elaborat un protocol propi amb moltes mesures coincidents i algunes dispars. El zel per la neteja i el control de l’accés és comú en tota Espanya. En canvi, comunitats com Andalusia, Catalunya, Galícia o Madrid obligaran a fer els exàmens amb mascareta, i altres permetran als estudiants que retirar-se-la quan s’hagin assegut a l’aula.

Exàmens en pavellons

La proliferació de seus també és generalitzada per facilitar que les proves es poden fer prop del domicili dels estudiants. A Aragó, per exemple, es passa de les 14 seus de l’any passat a 84, i el seu govern recomana acudir a peu als exàmens per prescindir de l’ús del transport públic.

Al costat de les tradicionals seus en facultats universitàries, aquesta vegada s’habilitaran instituts en tota Espanya, molts en zones rurals. Fins i tot recintes amb aforaments multitudinaris. A Astúries es transformaran pavellons esportius d’Oviedo i Gijón en enormes sales d’exàmens, encara que no tan grans com l’immens Bilbao Exhibition Centri (BEC) de Barakaldo (Bizkaia), un recinte firal que també acollirà les proves a País Basc.

Els estudiants hauran d’acudir a les seus de l’EBAU amb antelació. Estarà vetada l’assistència de persones que mostrin símptomes de coronavirus, i algunes comunitats recomanen mesurar-se abans la temperatura corporal. Tampoc s’admetrà la companyia de familiars en els recintes excepte para estudiants amb diversitat funcional. I abans de prendre seient, tots hauran de netejar-se les mans amb gel hidroalcohólico.

Dins de l’aula, a més de la desigual obligació d’usar mascarillas, les instruccions difereixen en cada comunitat. A Castella i Lleó els estudiants hauran de guardar els materials en bosses de plàstic, mentre Astúries obligarà a recollir-se el pèl als joves amb molt de cabell i a fer les proves en el mateix seient de l’aula. A l’hora de lliurar els exàmens, Andalusia recomana l’ús de guants. Després, els folis passaran sis hores “hibernant” abans que els torni a tocar una altra persona en aquesta comunitat.

La sortida de l’aula serà igual d’ordenada i pautada per impedir els corrillos d’estudiants. Extremadura prohibeix “reunions de grup per mínimes que siguin en els descansos” i menjar en espais tancats. Madrid aconsella acudir a les proves amb “aigua, aliments i material per al seu consum personal”, mentre Catalunya ha vetat l’ús de màquines expenedores de menjar i fonts d’aigua.

Dates per comunitats autònomes

Després de la primerenca convocatòria de la Selectivitat a Navarra els dies 23, 24, 25 i 26 de juny, la resta de les comunitats culminaran les proves d’accés a la universitat durant les dues primeres setmanes de juliol. Extremadura i Astúries celebraran el primer examen el 30 de juny, perllongant la Selectivitat l’1 i el 2 de juliol.

L’1 de juliol començarà l’EBAU a Castella i Lleó i a Canàries (que allarga a quatre jornades els exàmens), mentre el gruix de les comunitats ho faran en la segona setmana de juliol. El dilluns 6 comença en Castella-la Manxa, País Basc, Madrid i Múrcia, mentre el dimarts 7 serà torn dels estudiants d’Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia i Balears. Els últims exàmens de la Selectivitat de 2020 se celebraran a Cantàbria i La Rioja a partir del dimecres 8 de juliol fins al divendres 10.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes