Els eurodiputats es queixen que l’app per votar telemàticament sigui d’Apple

Un vicepresident de l'Eurocambra denuncia a l'ACN se'ls "forci" a utilitzar la tecnologia d'una companyia nord-americana

Publicitat

El Parlament Europeu ha creat una app per votar telemàticament que només es pot utilitzar amb Apple i que ha aixecat algunes queixes entre els eurodiputats. El sistema anomenat “iVote” ha estat desenvolupat per la mateixa institució per facilitar les votacions a distància durant la pandèmia i, de moment, només s’està fent servir en alguns comitès. “És una solució temporal”, diuen fonts de l’Eurocambra. Però la nova aplicació no està agradant a tots els eurodiputats. Un dels vicepresidents de la cambra i membre del partit Pirata, Marcel Kolaja, denuncia en declaracions a l’ACN que se’ls “forci” a utilitzar la tecnologia d’una companyia nord-americana per exercir el seu dret a vot.

Almenys una desena d’eurodiputats comparteixen aquesta preocupació, segons ha pogut saber l’ACN.

“És inacceptable que es negui el dret a vot a representants democràtics només perquè no accepten les condicions d’ús d’Apple”, afirma Kolaja, lamentant que per poder exercir el mandat s’hagin d’obrir un compte amb una empresa nord-americana.

També critica que l’aplicació només es pot fer servir amb un Ipad o un Iphone i que la institució només els proporciona als eurodiputats, però no als seus assistents que preparen les votacions. Fonts de l’Eurocambra reconeixen que l’iVote només es pot fer servir amb aparells d’Apple.

Publicitat

Nou sistema de vot

Arran de la pandèmia els eurodiputats han pogut votar telemàticament tant al plenari com als comitès a través d’un sistema de vot per correu electrònic que, tanmateix, requereix imprimir i firmar manualment la votació. Ara el Parlament Europeu ha desenvolupat l’aplicació mòbil iVote com a alternativa per votar als comitès parlamentaris, tot i que està en mans de cadascun d’aquests decidir si la fan servir o no.

Fonts parlamentàries defensen que l’aplicació compleix tots els requisits de seguretat, però de moment no es plantegen que el ple també la pugui utilitzar. “Ara mateix no està previst canviar el sistema de vot per als plens”, asseguren des del Parlament Europeu recordant que el procediment de votació és més complex als comitès perquè tenen un gran volum d’esmenes.

Ús incipient als comitès

Segons diverses fonts consultades, el Comitè de Pressupostos ja està fent servir l’iVote, mentre que el de Mercat Intern i Control Pressupostari la provaran aquesta setmana. Els 17 comitès restants encara no han decidit si passar-se a l’iVote.

És el cas del Comitè de Cultura on aquest dilluns es discutirà si utilitzar l’iVote o mantenir el sistema actual del vot per correu electrònic. Fonts pròximes a la reunió asseguren que el grup dels Verds/ALE s’hi oposarà.

L’eurodiputada d’ERC i membre d’aquest comitè, Diana Riba, veu amb “neguit” l’iVote i també està en contra del seu ús perquè implica “cedir” les seves dades a Apple. “Si alguns de nosaltres no volem donar les nostres dades a aquesta empresa, el nostre vot no podrà ser exercit”, denuncia.

Per això, Riba anima a l’Eurocambra a desenvolupar una eina pròpia que no “depengui de cap empresa internacional”. “Europa hauria de tenir una sobirania digital real”, defensa.

Una opinió que no és compartida a tot el grup ecologista, ja que alguns dels seus eurodiputats en altres comitès no veuen amb mals ulls l’aplicació, segons ha pogut saber l’ACN. De fet, el comitè de Mercat Intern que ha aprovat l’ús de l’iVote està presidit per una eurodiputada dels Verds/ALE.

Per la seva banda, l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària i membre d’aquest comitè, Kateřina Konečná, veu “preocupant” l’ús obligatori de l’iVote per poder votar a partir d’ara. “Els eurodiputats hauríem de tenir l’opció de triar entre els dos mètodes de vot”, reivindica.

La seguretat no és una preocupació

Per l’eurodiputat Marcel Kolaja el problema de l’iVote gira entorn de la “sobirania digital” de les institucions europees i admet que no creu que comporti un problema de seguretat. “Confio en la professionalitat dels serveis tècnics del Parlament Europeu”, afirma. En aquest sentit, des de l’Eurocambra asseguren que el sistema està “certificat”.

Tot i això, Kolaja recela de l’aplicació d’Apple. “És lamentable que en un moment en què augmenten els riscos de ciberseguretat i quan Europa parla de la necessitat d’assegurar la sobirania digital, els representants dels ciutadans europeus es vegin obligats a dependre d’una empresa nord-americana per exercir el seu dret a vot”, puntualitza Kolaja.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes