La CUP exigeix de nou retirar l’estàtua de Colom de Barcelona per la seva “connotació racista”

Impulsarà "les accions que siguin necessàries" si el Govern de Colau no recull la demanda

Publicitat

La CUP ha tornat a demanar aquest divendres la retirada de monument a Cristòfor Colom de Barcelona i donar un nou significat a l’espai, perquè “la imatge de la ciutat ha de desfer-se de la connotació racista que té l’estàtua”, segons l’exregidora i exdiputada en el Parlament Euàlia Reguant.

“Impulsarem les accions que siguin necessàries si des del Govern municipal no es recullen les demandes”, ha dit Reguant en roda de premsa davant el monument, juntament amb la diputada en el Parlament Natàlia Sànchez, després de les protestes que hi ha hagut a diverses ciutats sobre la seva figura en el marc de les manifestacions per la mort de George Floyd en una detenció als Estats Units.

Preguntada per les accions que impulsaran si el Govern d’Ada Colau no planifica la retirada del monument, Reguant ha destacat que ara com ara no les poden concretar, ja que haurien d’abordar-les amb col·lectius antiracistes i migrants, per acordar com seguir protestant davant estàtues que representen “el passat esclavista i colonitzador” de Barcelona.

Reguant ha recordat que la CUP ha defensat propostes per retirar l’estàtua de Colom des de 2016 en diversos òrgans de l’Ajuntament –en el qual no tenen representació en aquest mandat–, i ha advertit: “Barcelona haurà d’afrontar aquest debat tard o d’hora. Més val que sigui d’hora, i no que arribi tard. No té sentit esperar més”.

Publicitat

Ha sostingut que no és suficient posar una placa explicativa en l’estàtua, i ha criticat als quals rebutgen retirar-la amb arguments de simbolisme i tradició, perquè “el ‘skyline’ de Barcelona no pot estar coronat pel monument a un personatge que va iniciar un dels majors genocidis de la història”.

També ha dit que l’estàtua és una icona perquè s’alça sobre un monument de 60 metres, i ha advertit que, si Barcelona vol contribuir a la memòria crítica, “ha de deixar d’explicar la història dels vencedors” i donar-li la volta al sentit d’una estàtua que, segons Sànchez, enalteix un passat històric que necessita revisió, reparació i memòria.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca