Les sentències escrites en català no arriben al 9%

Justícia reclama a l'Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per a jutges

Publicitat

Les sentències escrites en llengua catalana durant l’any 2019 van ser 20.750, la qual cosa suposa un 8,5% del total de sentències i un augment del 0,8% respecte al 2018, unes xifres que situen les sentències en català per sota del llindar del 9% per cinquè any consecutiu.

Així ho ha explicat la Conselleria de Justícia de la Generalitat aquest dimecres en un comunicat, en el qual ha destacat que el català “té un ús residual en els jutjats”, i ha reclamat que els jutges tinguin l’obligació de conèixer el català.

La demarcació de Girona contínua sent la que té un major percentatge de sentències escrites en català amb un 15,5%; seguida de Lleida amb un 11,6%; comarques de Barcelona, un 8,1%; Barcelona, Ciutat de la Justícia i L’Hospitalet, un 7,5%; Tarragona un 5,6%; i en últim lloc es troba Terres de l’Ebre, amb un 3,7%.

La Conselleria ha reclamat a l’Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per poder exercir a Catalunya: “El Ministeri de Justícia va incorporar el coneixement de les llengües estrangeres com a mèrit puntuable en les noves proves de selecció de funcionaris, però en canvi el català no és ni un requisit ni un mèrit”.

Publicitat

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat que els jutges haurien de tenir l’obligació de conèixer el català perquè és “un dret dels ciutadans” que el servei públic de la justícia utilitzi la llengua oficial de Catalunya.

“Estem molt lluny del que hauria de ser la normalitat. És un incompliment de garantir els drets fonamentals de la ciutadania”, ha assegurat Capella, que ha dit que l’Estat incompleix les obligacions que el Consell d’Europa demana per donar compliment a la carta de llengües minoritàries.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca