Torra repta ERC a concretar un nou referèndum

"Jo vaig venir aquí després de la sentència de l'1-O i vaig fer una proposta, tornar a passar per les urnes per celebrar un referèndum. Jo soc aquí, és aquí tota la cambra?"

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat aquest dimecres ERC a concretar la proposta que va anunciar l’any passat de celebrar un referèndum d’independència a Catalunya com més aviat possible, i a actuar “junts i sempre”.

“Jo vaig venir aquí després de la sentència de l’1-O i vaig fer una proposta, tornar a passar per les urnes per celebrar un referèndum. Jo soc aquí, és aquí tota la cambra?”, ha preguntat en la sessió de control al Parlament en resposta al president d’ERC a la cambra, Sergi Sabrià.

El president ha deixat clar que manté la seva proposta per tirar-la endavant “com més aviat possible”, i ha cridat els republicans a posar-se d’acord per avançar cap a la independència.

“El camí cap a la independència és una línia recta, és junts i sempre. No pot ser una tàctica, és una estratègia de llarga durada. Hem d’anar sempre junts”, ha recalcat Torra, que espera que en això coincideixin tots els grups independentistes.

Publicitat

Segons Torra, els independentistes són forts quan són capaços d’actuar i votar igual, com ho van fer per respondre a la sentència de l’1-O i quan van votar junts contra l’estat d’alarma pel coronavirus.

Tot això després que Sabrià hagi reclamat al president de la Generalitat “fer passes conjuntes perquè s’acosten embats” que, a parer seu, miraran d’afeblir-los.

“Som forts quan des de la diferència prioritzem una estratègia conjunta, una proposta unitària”, ha subratllat el dirigent republicà, que ha destacat que s’han evidenciat quan han votat en bloc les conclusions de la comissió d’investigació del 155 al Parlament o per investigar el rei emèrit al Congrés.

Decisió del Suprem

També ha advertit que s’hauran de trobar per afrontar “embats” com la decisió que prendrà el Tribunal Suprem (TS) el 17 de setembre sobre la possible inhabilitació de Torra, a qui ha manifestat tot el seu suport.

“Ens hem d’asseure i dissenyar una estratègia conjunta. No podem parlar només d’unitat i deixar-la en proclames al vent. Hem de fer passes reals i junts”, ha demanat Sabrià, que ha preguntat al president per què els costa tant exercir aquesta unitat.

Sobre aquesta qüestió, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha retret a JxCat i ERC les seves “baralles internes” i els ha acusat de no centrar-se en la reconstrucció sanitària, econòmica i social de Catalunya.

Eleccions

“Hem viscut una pandèmia, però hi ha una constant: les lluites internes entre JxCat i ERC. Dirigeix un govern dividit, fracturat i improductiu”, ha lamentat Albiach, que ha instat Torra a complir amb la seva paraula de convocar eleccions.

El president català ha recordat a Albiach que el PSOE, el PP i Vox van votar dimarts en contra d’investigar el rei emèrit al Congrés davant la posició que van adoptar “la majoria de grups progressistes” de l’Estat.

“Sembla mentida que, en una votació com aquesta, un govern es mostri tan dividit. Són coses d’un govern de coalició: li passa al Govern espanyol, i nosaltres també tenim les nostres petites discrepàncies”, ha admès.

Sobre quan convocarà eleccions, ha reiterat que ho farà quan estiguin “encarrilades totes les solucions” per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social derivades del coronavirus.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes