Els advocats dels presos polítics acusen el TC de perdre la “vergonya jurídica”

Li atribueixen falta d'imparcialitat i "un cert interès a prejutjar els fets"

Publicitat

Els advocats dels presos polítics Andreu Van donin Eynde, Olga Arderiu i Benet Salellas han criticat la dilació del Tribunal Constitucional (TC) per resoldre els recursos que han presentat: “Ha perdut la vergonya jurídica”, ha lamentat Salellas.

En una entrevista aquest dimarts en Tv3 recollida per Europa Press, Van den Eynde ha acusat el TC de falta d’imparcialitat i d’haver-hi “un cert interès a prejutjar els fets”, després del que ha retret que dilati pronunciar-se sobre els recursos perquè el calendari impedeixi que es facin efectius.

El TC reprèn la seva activitat presencial aquest dimarts amb un Ple en el qual abordarà les recusacions presentades per l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’exconseller Raül Romeva, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra els membres d’aquest òrgan.

Salellas ha assegurat que al TC “comença a ser un tribunal no permeable a les decisions” d’altres tribunals internacionals, i ha sostingut que cada vegada li importa menys la seva imatge, la qual cosa ha qualificat de preocupant.

Publicitat

Van den Eynde ha insistit que la dilació per resoldre els recursos provoca que no pugui aplicar-se perquè ja no és efectiva: “Si es resol sobre la presó provisional quan ja han passat dos anys, ja no és aplicable”, i ha acusat el TC de protegir-se a si mateix.

Trasllat de Forcadell

Sobre el trasllat de Forcadell des de la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragona), fins a la Presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras), la seva advocada Olga Arderiu ha explicat que ha estat per un motiu “estrictament familiar”.

Ha concretat que inicialment a Forcadell li corresponia la presó de Wad-Ras, perquè està empadronada a Sabadell (Barcelona), però que va demanar anar a Mas d’Enric per proximitat a la seva mare, però ha afegit que malgrat que li han concedit el 100.2 i té permís per sortir, “a la seva mare no l’ha vist ni una hora”.

A més, amb la crisi del coronavirus encara l’ha vist menys, ja que és una persona major i per tant població de risc, per això ha decidit canviar de presó per “estar més prop de la seva família més immediata”.

Reforma de la sedició

Preguntats per una possible reforma en el Codi Penal del delicte de sedició, Van den Eynde ha dit que no solament poden treballar amb la llei vigent i ha apuntat: “El problema que tenim és que, quan és el poder judicial el que aplica la llei, no tenim la seguretat que si canvia la llei l’aplicarà”, i ha demanat que el poder judicial tingui un contrapès.

Arderiu ha afirmat que si el nou delicte de sedició fos més beneficiós s’haurien de revisar els casos de les persones a les quals afecta i Salellas ha sostingut que la sedició és “un fòssil jurídic” i han demanat al TC que ho anul·li.

L’advocat de Cuixart també ha destacat que si hi ha voluntat política hi ha moltes eines per posar en llibertat els presos i ha desitjat que, “davant aquest poder judicial amb perspectiva tan conservadora”, hi hagi un poder polític que ho contrapesi.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca