El Suprem fixa per al juliol de 2031 la fi de la inhabilitació absoluta de Junqueras

La decisió de la Sala es va adoptar el 9 de març, cinc dies abans que el país entrés en estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus

Publicitat

La Sala del Tribunal Suprem que va jutjar l’1-O ha notificat aquest dimarts la liquidació de condemna del vicepresident legítim de la Generalitat de Catalunya i líder d’ERC, Oriol Junqueras, relativa a les penes de 13 anys de presó i 13 d’inhabilitació absoluta, i aclareix que s’extingiran el 29 d’octubre de 2030 la pena de presó i el 5 de juliol de 2031, la pena d’inhabilitació.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, els sis magistrats apunten que la inhabilitació absoluta suposa a més la consegüent “privació definitiva de tots els honors i càrrecs públics que tingui el penat, encara que siguin electius, i incapacitat per obtenir els mateixos o qualssevol altres honors, càrrecs o ocupacions públiques i la de ser triat per càrrec públic durant el temps de la condemna”.

Junqueras fou condemnat pel delicte de sedició en concurs medial amb un delicte de malversació, agreujat per raó de la seva quantia, per la seva participació en l’1-O a Catalunya. Des del Suprem afegeixen que donat trasllat d’aquesta decisió al Ministeri Fiscal i a la defensa de Junqueras, aquests “no han promogut cap impugnació contra aquestes liquidacions”.

“Efecte reflex”

Publicitat

La decisió de la Sala es va adoptar el 9 de març, cinc dies abans que el país entrés en estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus, i en l’acte el magistrat ponent, Manuel Marchena, explica els motius pels quals ambdues penes, comprenent el mateix nombre d’anys, no s’extingiran alhora.

Així, apunta que ja l’octubre de 2019 la Sala va dictar una executòria en la qual observava que la pena d’inhabilitació podia veure’s condicionada “per l’efecte reflex” de la resolució d’un recurs pendent de maig. Per aquest motiu, acordava posposar la seva execució fins a la resolució d’aquest.

Ja el febrer de 2020, la Sala penal del Suprem va dictar una nova providència en la qual alçava la suspensió de l’execució de la pena de 13 anys d’inhabilitació absoluta de Junqueras una vegada desestimat aquell recurs interposat per la representació processal del vicepresident legítim.

A més, aquesta liquidació de condemna arriba després que el Suprem respongués al gener la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) rebutjant autoritzar el desplaçament de Junqueras a Estrasburg perquè pogués fer efectiva la seva condició d’eurodiputat.

Llavors tampoc va declarar nul·la la sentència per la qual se’l va condemnar a 13 anys de presó per sedició i va anunciar que no cursaria un suplicatori al Parlament Europeu per poder executar-la. Així responia l’alt tribunal espanyol a la sentència del TJUE, que va reconèixer la condició de membre de l’Eurocambra de Junqueras des de la data en la qual se li va proclamar electe el passat 13 de juny de 2019, un dia després de concloure el judici que es va celebrar contra ell i altres onze líders independentistes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes