El PSOE protegeix Juan Carlos I al costat del PP i Vox

Tomben les dues peticions per a la creació d’una comissió d’investigació sobre el rei emèrit

Publicitat

PSOE, PP i Vox han sumat els seus vots a la Mesa del Congrés dels Diputats per rebutjar les dues peticions de creació d’una comissió d’investigació sobre el rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Només Podem –autor d’una de les dues propostes- ha votat a favor de les iniciatives, que venien també signades per ERC, JxCAT, PNB, Bildu, Mas País, Compromís i BNG. PSOE, PP i Vox s’han escudat en l’informe dels lletrats del Congrés dels Diputats que –malgrat que Joan Carles I no és cap d’Estat i els fets a investigar són posteriors a la seva abdicació- no es pot investigar el rei emèrit per les “prerrogatives d’inviolabilitat” que li atorgava l’article 56.3 de la Constitució.

Segons l’informe dels lletrats les prerrogatives d’inviolabilitat que la Constitució atribueix al cap d’Estat “són absolutes i engloben la totalitat del període en què s’exerceix la comandància d’Estat”. Tot plegat després que la Fiscalia actués en direcció contrària i decidís investigar pel seu compte les suposades irregularitats del rei emèrit en el cobrament de comissions per l’AVE Medina-La Meca a partir del 2014, quan ja no era cap d’Estat.

Tan el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, com el diputat de Podem i secretari primer de la Mesa, Gerardo Pisarello, han advertit aquest dimarts que les seves formacions no desistiran de reclamar la creació d’una comissió d’investigació. Tot dos han apel·lat al PSOE, que amb el seu ‘no’ ha tombat les propostes. “Al PSOE cada cop li costa més frenar aquest tipus d’investigacions”, ha afirmat Rufián.

Pisarello també ha advertit que no hi ha “arguments jurídics” que justifiquin que el Congrés no pugui investigar “les greus actuacions” de Joan Carles de Borbó. Aquesta decisió, segons Pisarello, és “un error” que no es resoldrà “allunyant l’excap d’Estat a la República Dominicana”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes