Aragonès li dona un mes de termini al Gobierno perquè reactivi la taula de diàleg

ERC aposta per un referèndum que permeti "votar en llibertat" i l'"amnistia" per als líders del procés

El vicepresident del Govern de la Generalitat i coordinador d’Esquerra Republicana (ERC), Pere Aragonès, ha instat aquest dilluns al Govern de Pedro Sánchez a reactivar “sense excuses” la taula de diàleg sobre Catalunya “abans d’un mes”. Tot i que encara no hi ha una data tancada, sosté que “és raonable” que se celebri “abans del 15 de juliol”.

Publicitat

Així ho ha posat de manifest en una Trobada Digital d’Europa Press, en la qual ha assegurat que ara que ha anat avançant la fase de desescalada “és el moment de recuperar l’agenda política i de reunir com més aviat possible la taula” de diàleg.

Aragonès ha recalcat que encara no hi ha tancada una data “clara” i que seran tots dos governs els que la fixaran, però s’ha mostrat “convençut” que se sabrà “aquests propers dies”. No obstant això, ha marcat el termini d’un mes perquè sosté que és “raonable” que es reuneixi “abans del 15 de juliol”.

“El coronavirus no pot aparcar el conflicte polític”

El número dos de l’executiu català sosté que la pandèmia de coronavirus que ha afectat el país aquests mesos no pot servir per “aparcar un conflicte polític del qual s’espera una resposta política”, sinó recuperar l’agenda política sense deixar aquest afer de banda.

Aragonès ha subratllat que el “conflicte” a Catalunya “continua” mentre que “Oriol Junqueras, Jordi Cuixart o Carme Forcadell són a la presó”, que “Carles Puigdemont o Marta Rovira són a l’exili” i que “Catalunya no pot votar un referèndum”.

“Els problemes continuen aquí i l’única solució ha de ser dialogar i negociar un acord que permeti votar en llibertat a la ciutadania”, ha defensat el vicepresident català, que ha incidit que la covid-19 “no acabarà amb el conflicte entre l’Estat i Catalunya”, com tampoc no ho farà “a cop d’inhabilitació” del president de la Generalitat, Quim Torra.

Sobre si la pandèmia ha canviat els objectius i els terminis de la taula de diàleg, Aragonès no ho creu. “El que es va acordar és que les conclusions se sotmetrien a una consulta, i això s’ha de mantenir inalterable”, ha dit, abans d’apuntar com “imprescindible” que la “nova normalitat” política incorpori el diàleg i “la solució democràtica” com una “part fonamental” de la solució, i no la “repressió” o l'”exili”.

“Causa general contra l’independentisme”

En aquest sentit, quan li han preguntat si en la taula s’exigirà una reforma del Codi Penal per rebaixar les penes per derogar els delictes de sedició o rebel·lió, Aragonès ha respost que el que proposen és l'”amnistia” perquè es tracta, ha denunciat, d'”una causa general” contra l’independentisme, no només contra els líders polítics que són a la presó o a l'”exili”.

I ha citat el cas del conseller d’Acció Exterior i alcalde d’Agramunt (Lleida), Bernat Solé, d’ERC, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) processarà per un delicte de desobediència per facilitar la celebració del referèndum de l’1-O al seu municipi com “una mostra més” d’aquesta “causa general” a la qual al·ludeix.

Finalment, sobre si en la propera reunió de la taula de negociació sobre Catalunya aprofitaran per tractar altres qüestions al marge la crisi política a Catalunya, Aragonès ha recalcat que totes les qüestions administratives i de gestió governamental s’han de parlar en la Comissió Bilaeral Estat-Generalitat. “En la taula de diàleg, només el conflicte polític”, ha resolt.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes