Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant l’exposició intensa al sol

Les infermeres demanen ser "doblement prudents" enguany ja que no s'ha fet l'adaptació de la primavera pel confinament

Publicitat

Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant l’exposició intensa al sol i amb una protecció correcta. Així ho destaca el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) amb motiu del Dia Europeu de la prevenció de càncer de pell, el 13 de juny, aquest dissabte. L’efecte negatiu del sol és el principal factor de risc del càncer de pell. La intensitat d’aquest efecte nociu varia en funció de diferents factors, però el perill existeix durant totes les èpoques de l’any. Des de CODITA adverteixen que enguany, amb el confinament, la pell és més sensible al sol, perquè no s’ha fet l’adaptació dels mesos de primavera i per això demanen ser “doblement prudents”.

L’exposició inadequada intermitent i intensa i les cremades pel sol són la principal causa del melanoma, responsable del 90% de les morts per càncer de pell, i que representa un 5% de tots els càncers diagnosticats. Cada any a Catalunya es diagnostiquen quasi 800 casos de melanoma, indiquen des de CODITA en un comunicat. En el cas dels carcinomes, els tumors malignes més comuns, la causa és l’exposició continuada.

Des de CODITA adverteixen que, si bé és cert que l’estiu és l’època de l’any en què el sol és més nociu, la protecció solar no és una qüestió estacional. “Hem de protegir-nos durant tot l’any del sol, en el dia a dia i quan realitzem activitats de lleure a l’aire lliure, encara que estigui ennuvolat, i no només a la platja, a la piscina o quan prenem el sol de manera intencionada”, remarquen.

En el cas dels infants, protegir-los del sol quan estan al pati de l’escola, al parc o jugant a instal·lacions obertes també és important. El Col·legi d’Infermeres de Tarragona destaca que cal ensenyar els infants a protegir-se, ja que “el 80% de la dosi de radiació solar es rep durant la infantesa i la joventut”. Els infants menors de 12 mesos no han d’estar exposats al sol.

Publicitat

Consells per prendre el sol sense perjudicar la salut

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona assenyala que cal fer un ús correcte de les cremes protectores, posar-les abans de sortir de casa i de forma generosa, amb aplicació freqüent cada dues hores o si s’ha suat molt o s’ha sortit de l’aigua. S’han d’aplicar fins i tot en dies amb núvols, si es fa esport a l’aire lliure, a la neu, a la platja o a la muntanya.

També s’ha d’evitar prendre el sol entre les 12 h i les 17 h entre els mesos de maig i setembre i buscar les ombres. Una bona fotoprotecció inclou barret, ulleres de sol i camisa. Segons l’índex de radiació ultra violada (RUV) de la zona on s’està, aquestes mesures han de ser molt més intenses.

CODITA també recorda que és important conèixer el risc individual de patir càncer de pell. En aquest sentit, tenen més risc els majors de 50 anys, haver estat exposat al sol de forma perllongada, haver patit cremades freqüents sobretot a la infància, tenir més de 50 pigues, seguir tractaments immunosupressors i tenir antecedents familiars o personals de càncer de pell.

També han de vigilar les persones de pell clara, rosses o pèl-roges o d’ulls clars, que s’han de protegir més que la resta, amb crema de factor 50 o superior, així com les dones embarassades per evitar que apareguin taques fosques a la cara, i les dones que prenen tractaments hormonals. També hi ha fàrmacs que poden sensibilitzar la pell davant del sol.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes