Catalunya, potència econòmica mediterrània en l’àmbit de l’economia blava

Així ho reflecteix l’informe anual de la Comissió Europea sobre economia blava, que enguany inclou un estudi específic sobre Catalunya amb estadístiques pioneres desenvolupades en el context de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030

L’economia catalana es troba entre les més marítimes d’Europa, amb una ocupació directa de 214.496 persones (el 5,8% del total d’ocupació de Catalunya), i produeix un Valor Afegit Brut de 7.300 milions d’euros (3,4% del VAB de Catalunya). Són dades ofertes per l’informe que publica anualment la Comissió Europea sobre economia blava, que enguany inclou per primer cop una atenció especial a Catalunya, amb estadístiques pioneres impulsades pel Departament d’Agricultura en el context de la implantació de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030.

Publicitat

Segons l’informe, Catalunya es visualitza al costat dels estats europeus amb major pes de l’economia marítima en el conjunt de l’economia nacional, atenent el criteri de comptar amb sectors econòmics blaus que generin més del 5% dels llocs de treball i aportin més del 3% al VAB nacional: Portugal, Estònia, Grècia, Croàcia, Malta i Xipre.

La potència de l’economia blava catalana queda palesa pel fet que l’ocupació blava a Catalunya constitueix el 26% dels llocs de treball del sector blau a l’Estat, i el 16,8% dels del conjunt dels territoris de la Mediterrània occidental. Pel que fa a l’aportació al VAB, el VAB blau català constitueix el 25,2% del de l’Estat, i el 15,2% de tota la regió mediterrània occidental.

La pesca recreativa i les activitats maritimorecreatives i esportives

La pesca recreativa i les activitats maritimorecreatives i esportives, practicades habitualment a Catalunya per la població local durant tot l’any, creen una activitat econòmica molt específica i rellevant, i, per tant, l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 els tracta com a sectors econòmics singularitzats.

Actualment, s’està treballant en la seva quantificació precisa, per la qual cosa el pes d’aquests dos sectors encara no es reflecteix a les estadístiques. En conseqüència, és probable que el pes relatiu dels sectors econòmics clàssics representats sigui sobreestimat.

En aquest sentit, és important destacar que la primera avaluació de l’impacte en l’economia de la pesca recreativa a Catalunya per part de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) revela uns fluxos econòmics totals de 89 milions d’euros anuals.

La quantificació del sector de les activitats maritimorecreatives i esportives és encara en procés. A Catalunya, hi ha 84 escoles nàutiques que han emès els darrers 25 anys més de 156.000 llicències nàutiques recreatives. Els 184 centres nàutics autoritzats i els 215 centres de submarinisme constitueixen un important sector econòmic que l’any 2016 va tenir una facturació d’uns 360 milions d’euros amb la venda de productes i serveis.

Actualment, s’està treballant en el disseny de l’estadística anual oficial de l’Economia Blava a Catalunya en el marc de la implantació de l’Estratègia Marítima de Catalunya.

Fons europeus competitius destinats a Catalunya

D’altra banda, per a l’informe de la Comissió Europea sobre economia blava 2020, s’ha elaborat un estudi exhaustiu sobre els fons europeus competitius destinats a Catalunya que contribueixen a l’economia blava des de l’any 2014 a l’any 2018. Els principals programes finançats van ser Horizon 2020Connecting Europe i LIFE.

Durant aquest període, s’han finançat un total de 123 projectes en l’àmbit marítim, cosa que representa un 4% de la quantitat total de projectes finançats a Catalunya. Un total de 67 organitzacions catalanes es van beneficiar d’aquests projectes. Aquestes organitzacions han rebut 80,6 milions d’euros, el 6% del total dels fons captats per institucions establertes a Catalunya.

Què és l’Estratègia Marítima de Catalunya?

Des del mes de juny de 2018, Catalunya compta amb una Estratègia marítima. Es tracta d’una eina de país, amb horitzó 2030, que té com propòsit desenvolupar plenament el potencial de l’economia blava a Catalunya, garantint l’equilibri social i territorial, basat en ecosistemes resistents, biodiversos i plenament funcionals que generin serveis de màxima qualitat per a la societat. L’estratègia catalana adopta encara una rellevància major en el marc del nou Pacte Verd Europeu (European Green Deal) promogut per la Comissió Europea.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes