Andorra ja és membre de ple dret del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa

L'Executiu andorrà treballa amb la previsió de tancar l'exercici amb un dèficit de 111 milions

Publicitat

Andorra ja s’ha adherit com a membre de ple dret al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, ha informat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, aquest dimecres en roda de premsa.

La quota d’adhesió és de 2,8 milions d’euros, que passaran a ser una reserva de l’Estat en l’exterior, segons ha explicat Jover, i que es podrà abonar en quatre anys.

En les “properes setmanes” el Govern treballarà per veure si s’ha d’instrumentalitzar alguna demanda de finançament, sigui per a deute sobirà o per a algun projecte concret, ha manifestat el ministre de Finances.

Jover ha explicat que formar part del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa “no era una prioritat del Govern”, però que amb la crisi que ha provocat el Covid-19 s’ha considerat necessari ampliar la xarxa de finançament de l’Estat.

Publicitat

En aquest sentit, Andorra també ha formalitzat una demanda al Banc Europeu d’Inversions per estudiar les possibles línies de finançament com a estat tercer i el procés d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) no s’ha frenat com conseqüència de l’emergència sanitària.

Pòlissa de 100M€ amb Crédit Agricole

L’Executiu andorrà també ha signat recentment una pòlissa de crèdit per 100 milions d’euros amb l’entitat francesa Crédit Agricole; es tracta d’una pòlissa a 18 mesos i amb un tipus d’interès inferior a el 1%.

Es tracta d’un acord “molt interessant”, segons ha valorat el ministre de Finances i Portaveu del Govern andorrà, i que servirà per fer front al dèficit de 111,3 milions amb el qual es calcula que es tancarà l’exercici actual com a conseqüència de l’emergència sanitària.

Per fer front a aquest dèficit, l’Executiu també compta amb l’emissió extraordinària de deute públic en forma de bons per 125 milions i la pòlissa de crèdit sindicada, per 50 milions, signada amb les entitats bancàries andorranes.

“Considerem necessari sobrecapitalizar el Govern per les incerteses relacionades amb el Covid-19”, ha manifestat Jover, que ha argumentat que d’aquesta manera s’amplia el marge de l’Estat per endeutar-se i fer front a les despeses que siguin necessàries.

Totes aquestes operacions de diversificació del finançament es justifiquen “per donar més resiliència” al Govern i així tenir capacitat per afrontar noves crisis que puguin sorgir, ha explicat Jover.

Caiguda del PIB

En la mateixa roda de premsa, el ministre de Finances i Portaveu ha informat que el Govern d’Andorra preveu una caiguda del 9,8% del PIB per aquest any 2020 com a conseqüència de l’emergència sanitària causada pel Covid-19.

Aquesta disminució del PIB és similar a la prevista pels països de l’entorn i demostra “el fort impacte” del Covid-19 en l’economia del país, i Jover ha remarcat que es tracta d’una estimació que s’haurà d’anar revisant a mesura que es tinguin dades definitives.

Pel 2021, el Govern d’Andorra treballa amb la previsió que la crisi generada per l’emergència sanitària sigui un creixement del 5,5%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes