Més de 323.000 persones van ser desnonades a Catalunya entre 2008 i 2019

Es pot produir "una nova onada de desnonaments" amb la crisi del coronavirus

Un total de 323.705 persones van ser desnonades a Catalunya entre l’any 2008 i el 2019, xifra que ascendeix fins l’1,71 milions en el conjunt d’Espanya, segons un informe publicat aquest dimecres per l’Observatori Desc.

Publicitat

La plataforma sosté que l’emergència habitacional “segueix viva a uns nivells preocupants” dotze anys després de l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi econòmica de 2008.

Assenyala que és conseqüència d’un model d’habitatge que “no funciona, en el qual les lleis que sobreprotegen o faciliten els interessos del mercat tenen un rol fonamental com a ‘codi’ de la vulneració de drets”.

Avisa que el que en els anys 2008-2012 era una situació inicial d’emergència s’ha convertit en el període 2008-2019 en “una realitat permanent”.

Informe

L’informe ‘L’evolució dels desnonaments 2008-2019: de l’emergència a la consolidació d’una crisi habitacional’ té en compte un “context canviant”, amb la bombolla immobiliària, l’augment de la precarietat habitacional i les diferents polítiques i lleis aprovades.

Es basa en dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i d’administracions locals.

Inclou una aproximació als desnonaments d’ocupacions, que s’han incrementat “notablement” en els últims anys i mostren una nova cara de la crisi habitacional.

Crisi del coronavirus

La crisi econòmica i social provocada per l’emergència sanitària del coronavirus ha suposat una paralització dels desnonaments durant l’estat d’alarma, però els reials decrets 8/2020 i 11/2020 no contemplen l’obligació de condonar el deute, ni per a les grans forquilles.

L’Observatori Desc alerta que es pot produir “una nova onada de desnonaments” una vegada els procediments judicials dels desnonaments es reactivin, la qual cosa pot passar des del passat 4 de juny.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes