La Generalitat crea un comitè pels drets fonamentals en emergències

Planteja "evitar el xoc" entre mesures de seguretat sanitàries i les llibertats civils i polítiques

Publicitat

La Conselleria de Justícia de la Generalitat coordinarà un comitè d’experts per protegir els drets fonamentals en situacions d’emergència, “per evitar el xoc entre les mesures de seguretat per a la protecció de la salut i les llibertats civils i polítiques de la ciutadania”.

El departament ha explicat en un comunicat aquest dimarts que les onze persones que formen el comitè són “professionals de reconegut prestigi, amb una trajectòria marcada per la defensa dels drets civils i polítics”, experts en diferents disciplines acadèmiques.

Els membres del comitè –creat a instàncies de la Vicepresidència del Govern– no rebran remuneració econòmica, i ho coordinarà el director de Dret i Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí, i l’informe final es publicarà a la tardor.

La Conselleria considera que la pandèmia de coronavirus “ha revelat la falta d’un criteri públic i compartit per evitar la lesió dels drets civils i polítics amb el pretext d’una situació excepcional”, i amb aquest comitè pretén mitigar la lesió de drets fonamentals en futures emergències.

Publicitat

Possible rebrot

El grup de treball es basarà als debats arran del Covid-19, i es plantejarà escenaris com a nous rebrots, altres pandèmies i noves emergències per “afrontar etapes de crisis que poden durar mesos i anar acompanyades de la declaració dels estats excepcionals, amb capacitat de suspendre o condicionar els drets fonamentals”.

Formen part del comitè el catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí, el filòsof Xavier Antich, la catedràtica de Dret Internacional públic Anna Badia, la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló, l’advocat i ex-vicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans Josep Casadevall i el catedràtic de Dret Administratiu Agustí Cerrillo.

També ho integren la professora de Dret Internacional Públic Francina Esteve, la codirectora del centre Irídia Anaïs Franquesa, el catedràtic de Filosofia del Dret Josep Maria Vilajosana, la directora de la Càtedra de Bioètica de la Universitat de Vic Núria Terribas i el catedràtic de Dret Penal Josep Maria Tamarit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca