Jordi Pujol compleix 90 anys pendent de la justícia

Fa 6 anys de la seva confessió que va suposar un abans i un després en la seva trajectòria política

Jordi Pujol Soley compleix aquest dimarts 9 de juny 90 anys. I ho fa lluny de la vida pública, gairebé en l’anonimat, amb un llegat polític qüestionat per la seva confessió de frau fiscal, i pendent de les investigacions judicials que afecten la seva família. Un aniversari amarg, sense reconeixements públics, que coincideix amb la liquidació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), partit que va fundar i que es va convertir en principal emblema del pujolisme. 23 anys de president de la Generalitat tapats per la seva confessió, ara fa 6 anys, de frau fiscal amb una herència familiar que va ocultar a Andorra durant més de 30 anys. Sense dubte, el 25 de juliol del 2014 va marcar un abans i un després en la seva trajectòria política.

Publicitat

Pocs dies abans de les vacances d’agost i d’entrar en una previsible davallada de l’actualitat política, a primera hora de la tarda arribava a les redaccions dels mitjans de comunicació, a través del correu electrònic, un comunicat personal inesperat de Jordi Pujol. L’expresident confessava la “deixa” de l’avi Florenci que va ocultar a Andorra des del 1980. Una confessió que suposa la seva retirada de la vida pública.

“Exposo tot això amb molt de dolor, pel que significa per a la meva família i per a mi mateix, però sobretot pel que pot significar per a tanta gent de bona voluntat que poden sentir-se defraudats en la seva confiança, a la qual demano perdó. I també els demano que sàpiguen destriar les falles d’una persona -per molt significativa que hagi estat-, i que aquesta declaració sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d’expiació per a mi mateix”, concloïa el comunicat. Uns dies després, Jordi Pujol renuncia a les atribucions com a expresident com són el sou vitalici i la seva oficina al Passeig de Gràcia.

Un altre dels moments àlgids de la seva recent trajectòria es va produir al Parlament, allà on va exercir de diputat i president de la Generalitat durant més de 20 anys. La cambra catalana va crear una comissió d’investigació expressament pel seu cas. El 23 de febrer del 2015, Pujol tornava a trepitjar el Parlament per sotmetre’s a les preguntes dels grups parlamentaris sobre frau fiscal. Una de les seves expressions més recordades de la jornada va ser quan Jordi Pujol va retreure als diputats que parlessin d’oïdes. “Diuen, diuen, diuen. Diuen, diuen, diuen. Diuen, diuen, diuen. Diuen, diuen, aquest i l’altre diuen, diuen, diuen. Ja entendran que jo a partir d’aquest moment no contestaré absolutament res”, va exclamar.

En la comissió d’investigació també va comparèixer la seva dona, Marta Ferrusola, que va dir en referència als seus fills: “Van amb una mà al davant i l’altra al darrere. Si no tenim ni cinc”. Una comissió d’investigació que va acabar amb el Parlament reprovant l’expresident pels diners ocults a Andorra.

Un any després, el 2016, l’Ajuntament de Barcelona li retira la medalla d’or, que és el màxim honor que pot atorgar la ciutat de Barcelona.

I el gener del 2018, El Tribunal Suprem confirma la condemna per finançament irregular a CDC i l’obliga a tornar 6,6 milions d’euros per cobrar comissions il·legals a través del Palau de la Música. El 90è aniversari de Jordi Pujol coincideix amb una CDC immersa en un concurs de creditors després que, en els darrers anys, s’hagi refundat l’espai polític convergent per deixar enrere unes sigles vinculades al pujolisme i a la corrupció.

Un altre dels principals focus dels darrers anys han estat les investigacions judicials que han afectat la seva família. Oriol Pujol Ferrusola, que va arribar a ser secretari general de CDC, va dimitir per un cas de corrupció i el gener del 2019 entra a la presó condemnat pel cas ITV per tràfic d’influències, delicte continuat de suborns i falsedat documental. El seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, també està pendent de la justícia i l’Audiència Nacional l’investiga per blanqueig de capitals.

La defensa de la família Pujol Ferrusola ha aportat aquest passat mes de maig a l’Audiència Nacional un document de l’Agència Tributària que certificaria que no tenen cap altre compte ocult a l’estranger excepte els que ja es van trobar a Andorra. Estava previst que la instrucció sobre la fortuna de la família Pujol acabés el setembre passat però el magistrat de l’Audiència Nacional, José de la Mata, va prorrogar-la fins al març del 2021 per poder analitzar les proves pendents.

Reivindicació del llegat polític

Aquest dilluns, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha reivindicat el “llegat polític” de l’expresident Jordi Pujol i ha dit que el PDeCAT se’n sent “continuador”. Tot plegat, enmig del debat sobre l’ordenació de JxCat i el paper que hi ha de jugar la Crida i el mateix PDeCAT.

“A vegades sembla que alguns vulguin esborrar de la història tot el que ha representat el president Pujol i el llegat polític del mateix i penso que és un error i tenir falta de perspectiva política”, ha remarcat Solsona.

Paral·lelament, l’Associació Serviol ha posant en marxa la pàgina web ‘pujolpresident.cat’ perquè tothom qui vulgui dediqui una felicitació a l’expresident. A més, la iniciativa també convida a acompanyar les felicitacions de fotografies amb l’exmandatari. Una pàgina web que fa dies que s’ha posat en marxa i que s’ha omplert de felicitacions i defensors del seu llegat polític però també de retrets i mofes pel frau fiscal amb l’herència familiar.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes