JxCat avisa que el ‘Sí’ d’ERC al suplicatori per investigar Borràs canviarà les relacions

Els de Puigdemont preveuen que els republicans votin a favor o s'abstinguin a la retirada de l'aforament de la diputada

Publicitat

JxCat avisa ERC que un ‘sí’ al suplicatori per investigar Laura Borràs provocarà canvis en les relacions de les dues formacions independentistes. Així ho expliquen a l’ACN fonts de la formació de Carles Puigdemont. De fet, a JxCat preveuen que ERC votarà a favor o bé s’abstindrà a la retirada de l’aforament de la diputada i exconsellera de Cultura. Si els republicans no s’oposen a la concessió del suplicatori -que reclama el Suprem-, les tensions entre JxCat i ERC es tensarien encara més. Tot i que les conseqüències no tindrien perquè traduir-se en canvis al Govern -segons admeten des de JxCat-, sí que preveuen que la relació entre els dos socis pateixi una nova “estrebada”, tal com constaten des de l’entorn postconvergent.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha advertit aquest dimecres, a Catalunya Ràdio, que Borràs “no tindria un judici just” en mans de Manuel Marchena. Borràs forma part del nucli més proper a Torra, i el president ha estat dels més contundents a l’hora de defensar l’exconsellera del seu Govern. Torra també considera que no s’entendria que ERC avalés la concessió del suplicatori per investigar Borràs.

La comissió de l’Estatut del Diputat del Congrés va establir l’11 de juny com a data perquè la portaveu de JxCat a la cambra baixa espanyola presenti les al·legacions contra la concessió del suplicatori que reclama el Suprem. La comissió ha d’elaborar un dictamen que s’elevarà al ple del Congrés que, si s’accepta, provocarà que el tribunal tingui via lliure per investigar Borràs.

Tensió al Congrés

Publicitat

La tensió entre ERC i JxCat s’ha tornat a fer evident avui mateix al Congrés, durant el debat per la sisena pròrroga de l’estat d’alarma -on els republicans s’abstindran i el grup de Borràs s’hi oposarà. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha començat per defensar l’abstenció i ha remarcat que els republicans utilitzaran els 13 diputats que tenen a la cambra baixa “li pesi a qui li pesi”. “Per ERC parla i decideix ERC. Des de Brussel·les fins a Martorelles, passant pel Congrés i el Parlament. No som els criats de ningú. El nostre únic amo és el poble de Catalunya, a qui només li serveixen els fets i no la màgia”.

Just després Borràs ha assegurat que que l’única opció és “un estat propi” i que, per això, “cal que les forces independentistes vagin juntes, encara que es pugui discrepar”. La diputada ha asseverat que cal unitat entre els independentistes encara que “hi hagi coses que puguin molestar, com el discurs de Rufián”, que ha qualificat “d’ofensiu” i de tenir la mirada posada “en el passat”.

Ja a la tarda, Rufián ha respost a Borràs que convé “no barallar-se”, i també que cal “unitat”, però ha lamentat que la seva formació “desqualifiqui” l’abstenció dels republicans perquè Cs també facilitarà la sisena pròrroga de l’estat d’alarma. “És com si jo digués que el vostre vot no val perquè és el mateix que Vox”, ha dit. Sobre el fet que Borràs hagi considerat “ofensiu” el seu discurs previ, ha valorat: “Si no sou Convergència, no us heu de cabrejar si parlo de Pujol. No té cap sentit”.

Penes de presó i inhabilitació per 4 delictes

A la diputada i portaveu de JxCat al Congrés se li atribueixen suposats delictes de prevaricació, frau a l’administració, malversació de diners públics i falsedat documental en l’etapa en què era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En total, Borràs podria ser condemnada fins a 15 de presó, a més d’una possible inhabilitació de càrrecs públics.

L’encarregat al Suprem de vehicular la petició de suplicatori ha estat el president de la Sala II, Manuel Marchena, que ha enviat un ofici al president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, perquè traslladi el suplicatori a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet.

Aquesta petició va acompanyada dels arguments pels que l’instructor de la causa, el magistrat Eduardo de Porres, considera que cal jutjar la portaveu de JxCat. De Porres ja va citar a declarar Borràs al Suprem el 14 de febrer. Es tractava d’una declaració voluntària en qualitat d’investigada, que la diputada va declinar.

Tot plegat després que el passat 17 de desembre el Suprem va obrir la causa contra Borràs seguint les actuacions del Jutjat d’Instrucció 9 de Barcelona, a qui la defensa de la portaveu de JxCat acusa d’iniciar una investigació judicial “prospectiva” amb motivacions polítiques.

El Suprem va considerar que hi havia motius per seguir la causa contra Borràs perquè els fets descrits pel jutjat de Barcelona “podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, frau a l’administració malversació de diners públics i falsedat documental”.

Segons aquesta actuació del Jutjat de Barcelona que el magistrat del Suprem Eduardo de Porres ha fet seva en l’exposició de fets que motiva el suplicatori, entre els anys 2013 i 2017 la ILC va adjudicar 18 contractes menors per un import total de 259.863 euros de manera directa o indirecta a Isaías Herrero Florensa -també encausat-, amb qui Borràs mantindria una relació d’amistat.

El Suprem sosté que Borràs i Herrero haurien actuat “de comú acord” per fraccionar de manera il·legal els contractes i falsificar els pressupostos presentats en cada expedient simulant la participació de terceres persones.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca