Confrontació directa entre la Guardia Civil i la Delegació del Gobierno a Madrid

Assegura que coneixia el risc de la covid-19

Publicitat

La Guàrdia Civil assegura en un segon informe a la jutgessa que investiga el delegat del Govern central a Madrid, José Manuel Franco, que els màxims responsables de Prevenció de Riscos Laborals de la Delegació coneixien “els riscos relacionats amb la covid-19” des de mitjans de febrer.

Això contrasta amb l’argument de la defensa de José Manuel Franco, representada per l’Advocacia de l’Estat, que afirma que no va tenir constància d’advertiments sobre el risc d’infecció del coronavirus fins que es va declarar l’estat d’alarma el passat 14 de març.

L’informe, al qual ha tingut accés Europa Press, assenyala que els màxims responsables del Departament de Prevenció de Riscos Laborals es van reunir per tractar qüestions relacionades amb la covid-19, i que van abordar aspectes com el distanciament social, les mesures d’higiene i la utilització d’EPI.

Per als investigadors, això no fa més que acreditar el coneixement dels màxims responsables de la Delegació dels riscos relacionats amb la covid-19, “fins al punt de prendre mesures concretes per evitar-ne o minimitzar els efectes entre el personal de la Delegació del Govern”.

Publicitat

REUNIONS PER PARLAR DE LA COVID-19
La Guàrdia Civil arriba a aquesta conclusió després de prendre declaració als treballadors i, en concret, al cap del Departament de Seguretat Ciutadana i del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, que afirma que es van fer reunions a la Delegació per tractar la qüestió “a mitjans de febrer”.

En aquest sentit, el testimoni relata que va participar en una “videoconferència de la Unitat de Coordinació en la qual es tractaven qüestions relacionades amb la covid-19, que incloïen mesures d’higiene i de distanciament social d’1 a 2 metres a partir de mitjans de febrer”.

Una altra treballadora diu que sap que hi va haver trobades entre el delegat i el secretari per tractar “la crisi sanitària”, fet que crida l’atenció perquè el número dos de la Delegació va remetre el passat 13 de maig a la Guàrdia Civil l’agenda de Franco i no hi consta cap acte o reunió que s’hi emmarqui.

Correus electrònics

De les declaracions dels testimonis es desprèn que “la conscienciació social del personal de la Delegació del Govern espanyol en relació amb la crisi sanitària del coronavirus existia a la vista dels correus electrònics que va enviar el Departament de Prevenció de Riscos Laborals”.

Segons exposen els agents de l’institut armat es tractaria del protocol que es va elaborar el passat 28 de febrer, en el qual es va incloure les mesures de prevenció i que es va distribuir entre el personal de la Delegació el 2 de març.

El cap del Servei de Prevenció de Riscos Laborals va precisar que el secretari general de la Delegació, Fernando Talavera, va revisar aquest protocol i que el va remetre a la directora de Sanitat perquè en tingués coneixement.

La jutgessa ha citat Franco el proper 10 de juny perquè declari com a investigat pel presumpte delicte de prevaricació administrativa per permetre concentracions multitudinàries com la marxa feminista del 8 de març. Aquell mateix dia declararà com a testimoni Talavera.

Carta de Franco

D’altra banda, l’institut armat assenyala que entre els correus hi ha una carta de Franco del 13 de març –cinc dies després del 8-M i un abans de l’estat d’alarma–, en la qual mostra preocupació per la situació, i enumera reunions amb organismes externs i mesures “per garantir la seguretat de tothom”.

Per als investigadors, aquesta missiva “evidencia el coneixement que té, i havia tingut amb anterioritat, la Delegació del Govern espanyol sobre l’evolució i les mesures que s’han adoptat durant la crisi sanitària del covid-19”.

Segons indica l’informe, Franco va afirmar en el seu escrit que davant “la situació en la qual en trobem immersos a nivell global i que afecta tota la població”, el Govern central “ha pres mesures en les quals aquesta Delegació està absolutament implicada des del primer moment”.

Unes mesures que, segons indica la carta, “s’adoptaen amb l’absoluta prioritat de garantir la protecció de la salut de la població, en la qual està implicat tot el servei públic”. “En la seguretat que sempre, però especialment ara, l’exemplaritat com a servidors públics serà evident”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca