Errejón demana perdó per dir que la situació dels presos polítics l’agafava “molt lluny”

Veu "precipitat" que Més País es presenti a les eleccions catalanes

El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha acusat el Govern central de no negociar durant la crisi del coronavirus i l’estat d’alarma i ha assegurat que “ha fet una successió de xantatges” als grups polítics.

Publicitat

En una entrevista aquest dimecres en Ràdio 4 recollida per Europa Press, Errejón ha afirmat que el Govern central “té un problema amb els seus socis”, li ha enlletgit que no entengui que està en minoria i li ha demanat que sàpiga escoltar i que cuidi a la majoria de la moció de censura.

Ha retret a l’Executiu central que podria “haver desenvolupat millor” les mesures preses durant l’estat d’alarma, amb més diàleg amb les forces polítiques, les comunitats autònomes i els municipis, incorporant les seves propostes.

També ha criticat que “de vegades el Govern central té massa pressa per comunicar coses quan les té preparades”, en referència al pacte amb EH Bildu per a la derogació de la reforma laboral, i ha afirmat que l’estat d’alarma li ha donat poders especials i no els ha usat.

“El Govern central surt amb menys plomes i les necessitarà pel que ve”, ha opinat Errejón, que ha dit que li sembla bé que l’Executiu central demani suport per als Pressupostos, però que faria millor explicant quin és el seu pla per als mateixos, en referència a les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, que aquest dimarts va proposar Cs asseure’s a negociar els comptes.

“Benefici del dubte” amb Marlaska

Sobre les explicacions del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel cessament del coronel Diego Pérez dels Cobos, Errejón ha assegurat que el ministre ha donat dues explicacions contradictòries i ha demanat que s’expliqui: “Li vull donar el benefici del dubte”.

“Quan dóna dues o tres explicacions que no són compatibles, alguna no era correcta”, i ha afegit que això erosiona la seva credibilitat i li posa en una situació compromesa, per la qual cosa ha dit que estarà molt atent a les explicacions que dóna.

“Em pilla molt lluny”

En clau catalana, Errejón ha demanat perdó per les seves paraules durant la campanya electoral del 26M, quan en ser preguntat pels presos polítics va respondre: “Em pilla molt lluny”, i ha assegurat entendre que va haver-hi gent que va poder ofendre’s per les mateixes.

Ha defensat la llibertat per als presos polítics, perquè considera que la presó políticament no aporta gens, sinó patiment personal i ha defensat: “No ens ha apropat ni un centímetre a la solució”.

Preguntat per si la seva formació ha de presentar-se a les eleccions catalanes, ha assegurat que no és una decisió que hagi de prendre ell, però ha dit que la seva opinió personal és que “és precipitat” i el seu partit necessita un procés més lent de construcció.

“Aquesta decisió no la pot prendre algú des de Madrid”, ha insistit Errejón, que ha afegit que no seria favorable presentar-se als propers comicis catalans si se celebressin ara i ha destacat que la seva formació no vol construir-se amb delegacions provincials des de Madrid.

Errejón ha explicat que abans del confinament estava planejant anar a visitar a la presó al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ha desitjat “que sigui possible quan es torni a la normalitat”.

Moció de censura a Madrid

En ser preguntat per si serien favorables a una moció de censura en la Comunitat de Madrid per a un Govern del PSOE amb Cs, ha assegurat que van oferir ser molt flexibles després de les eleccions i ha sostingut que Cs ha entrat “en un Govern que els maltracta”, amb el PP.

Ha dit que estan “oberts a pactar un govern alternatiu de la corrupció i el desastre”, però ha retret a la formació taronja que s’apropi al PSOE en política nacional però no ho faci als governs autonòmics, després del que ha apuntat que no serien uns socis de fiar.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes