Els museus de Barcelona reobren amb un terç de l’aforament i l’objectiu de “retrobar-se” amb el públic local

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Una desena de museus de Barcelona obren aquest dimarts les portes al públic amb l’aforament a un terç de l’habitual. Fins al 30 de juny, l’accés als museus tindrà un descompte d’un 50%, per tal de dinamitzar la tornada als espais expositius. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el tinent d’alcaldia Joan Subirats, ha visitat aquest dimarts al matí el Museu Frederic Marès i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), dos dels equipaments que reprenen l’activitat presencial amb recorreguts segurs, cita prèvia i mascareta obligatòria. Colau ha assegurat que la menor presència de visitants és una “oportunitat” per “retrobar” el públic local i que “redescobreixi” espais culturals de la ciutat, un “bé essencial en temps de crisi”.

Aquest dimarts obren a partir de les 15 h i amb un terç de l’aforament habitual el Born Centre de Cultura i Memòria; el Muhba Plaça del Rei i la Via Sepulcral de la plaça Vil·la de Madrid; el Museu del Disseny, que obrirà la sala d’exposicions de la 1a planta dedicada al disseny industrial; el Museu Etnològic i de Cultures del Món a les seus de Montjuïc i Carrer Montcada; el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes; el Museu Frederic Marès; el Castell de Montjuïc i la sala d’exposicions de l’Arxiu Fotogràfic.

Entre altres mesures de seguretat, s’incrementen els torns de neteja i desinfecció; per raons de seguretat i de circulació, alguns espais dels museus no es podran visitar; i l’ús de la mascareta serà obligatori i no es podran tocar les vitrines. “Hi ha un sentit de recorregut únic, per evitar que hi hagi trobades internament, s’han evitat els culs de sac a l’interior del museu, i tot un procés en què hi ha gels i les portes obertes”, ha detallat el tinent d’alcaldia i comissionat de Cultura, Joan Subirats.

El nou horari de visites és de 15 h a 21 h, i els caps de setmana serà l’habitual, de 10 h a 19 h els dissabtes, i de 10 h a 20 h els diumenges. Malgrat es recomana accedir als espais amb cita prèvia, Subirats ha apuntat que si l’aforament no està al màxim es deixarà entrar a qui s’hagi acostat al museu.

“Per a Barcelona la cultura és un bé essencial, un bé de primera necessitat i més en temps de crisi com l’actual, per això és molt important que es reactivi l’activitat cultural oberta al públic”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, des de l’exterior del Museu d’Història a la plaça del Rei.

Menys turistes, més barcelonins

Colau ha dit que l’excepcionalitat que es viurà des d’ara i durant l’estiu farà que el nivell de visitants sigui molt inferior al d’altres anys. Aquest fet representa, segons la batllessa, una “oportunitat per retrobar espais públics i culturals de la ciutat d’una manera única i especial”. “Això va bé a l’ànima i fa bé al cos, i convida a la ciutadania a què redescobreixi els museus de la ciutat”, ha dit Colau.

“Inici de la recuperació”

El comissionat de Cultura, Joan Subirats, ha remarcat “l’inici de la recuperació a la qual mai han volgut renunciar”, amb l’inici del festival Grec el 30 de juny o el Sant Jordi el 23 de juliol, pel qual estan treballant amb la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes per oferir “un nou format”.

Subirats ha destacat l’esforç d’alguns museus com el MACBA, que obre aquest dimecres, per condicionar les instal·lacions i reprendre l’activitat “immediatament quan ha estat factible” en aquesta nova fase.

Equipaments com el CCCB (12 de juny), el MNAC (10 de juny) o la Fundació Miró reobriran a partir de la setmana que ve, així com el Museu de la Música, que ho farà el proper dimarts 9 de juny coincidint amb la resta de serveis de L’Auditori. El Museu de Ciències Naturals i el Jardí Botànic haurà d’esperar a què s’implementi la segona fase del procés de desescalada, atesa la seva condició de museus de ciències i tecnologia.

Fons covid

Els representants municipals han assegurat que s’està treballant en un “fons covid” amb l’objectiu “d’alleugerir la situació” d’alguns museus que depenen en gran part del turisme. Subirats ho ha exemplificat amb la Fundació Miró o el Museu Picasso, “igual que pot passar amb el Museu Dalí a Figueres”, que “depenen molt de l’anomenada economia del visitant”, és a dir de la presència de turistes. La negociació del fons s’està dissenyant a la taula de ciutat sobre Cultura, Educació i Ciència, a partir de la qual es concretarà “de manera consensuada amb altres agents” el resultat del fons.

- Publicitat -