Països aïllats, hospitals transformats i dificultats dels donants: els reptes del trasplantament de medul·la en pandèmia

REDMO nota ara un augment de les peticions després que les operacions de donants no familiars es reduïssin fins a un 69%

Publicitat

Els trasplantaments de medul·la de donants que no són familiars van caure un 69% a l’Estat a l’abril, quan se’n van fer 11 (36 l’any anterior). Són dades del Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), creat per la Fundació Josep Carreras perquè tots els pacients amb leucèmia o altres malalties de la sang que necessiten un trasplantament i no tenen un familiar compatible puguin operar-se gràcies a un donant no emparentat. En l’impacte més dur de la pandèmia, el criteri ha estat ajornar els trasplantaments, sobretot perquè els hospitals estaven abocats a la covid-19. Quan l’operació no podia esperar, REDMO ha hagut de superar dificultats com el “desgavell” en els transports, que els ha portat a muntar un operatiu especial als aeroports.
El director de REDMO, el doctor Enric Carreras, s’agafa a la “llumeta” que veuen “al final del túnel” i que sembla indicar que la situació derivada de la pandèmia del coronavirus “està millorant”, afirma en una entrevista amb l’ACN sobre els trasplantaments durant els primers mesos de la pandèmia i com ara s’estan recuperant.

El doctor Carreras explica que les sol·licituds dels hospitals per trobar donants no familiars -la probabilitat que un familiar sigui totalment compatible és del 25%- està pujant aquests dies “exponencial ment” perquè hi ha pacients que estan esperant l’operació des de fa dies.

“Esperem pujar l’activitat per recuperar el que no s’ha fet anteriorment, però no hem d’oblidar que els hospitals encara han d’atendre persones amb covid-19. S’ha de fer a poc a poc”, reflexiona el director de REDMO, registre gestionat per la Fundació Josep Carreras per designació del Ministeri de Sanitat per trobar aquests donants quan cap familiar és compatible.

El doctor Enric Carreras indica que la disminució de trasplantaments de medul·la a causa del coronavirus és “menor” del que pensaven però igualment és “considerable” i destaca que a l’abril és quan es va registrar “mínima activitat” en els trasplantaments de medul·la a l’Estat. Els altres mesos de la pandèmia també en reflecteixen l’impacte: el març es van fer 26 trasplantaments, mentre que a l’any anterior se n’havien practicat 51 (un 49% menys); el maig, se’n van fer 26 (44 l’any anterior, un 41% menys).

Publicitat

Hi ha diversos factors que expliquen aquesta caiguda. Els hospitals i REDMO van estudiar els trasplantaments que s’havien de fer per si es podien demorar uns mesos o hi havia alternatives terapèutiques vàlides per als pacients. La càrrega viral del coronavirus a l’entorn era alta fa unes setmanes i els pacients estan immunodeprimits després d’un trasplantament. Aquest era un aspecte important.

L’altre és que cal assegurar un llit d’UCI per als pacients trasplantats, que poden necessitar cures intensives després de l’operació. Els hospitals es van transformar de dalt a baix el març davant de l’emergència sanitària del coronavirus i precisament van haver de triplicar les UCI per atendre persones amb coronavirus.

Una altra de les dificultats dels darrers mesos ha estat en les donacions, ja que s’han trobat que alguns donants tenien por d’anar a l’hospital quan el virus assotava amb més força. Tot i que mantenien la voluntat per donar, alguns van manifestar que si era possible, preferien esperar.

Un altre problema és que, encara que volguessin, alguns donants no podien ser-ho per presentar símptomes de la covid-19 o ser treballadors molt exposats al virus. “No s’ha demostrat que el virus tingui cap relació amb la medul·la, però no hi ha ningú que vulgui arriscar-se a agafar la donació d’una persona contagiada i trasplantar-lo, és clar”, afirma.

A l’estat espanyol, als donants se’ls fa una prova PCR per assegurar-se que no tenen el virus, però no en tots els països és així. Això obliga a congelar les donacions uns dies en espera que passin uns dies per comprovar que el donant no desenvolupa símptomes.

Els ‘couriers’, sense sortir de l’aeroport

I el que ha estat un autèntic trencaclosques ha estat l’organització de les col·lectes i les donacions sobretot entre països durant les darreres setmanes. De vegades la compatibilitat total es troba en altres països i REDMO la busca entre els 36 milions de donants registrats a tot el món.

“Hem passat molta angoixa, perquè s’han cancel·lat molts vols o s’han canviat trajectes, però les donacions han arribat totes. Algunes amb una mica de demora, però totes les previstes han arribat”, assenyala el doctor Carreras.

Alguns països van tancar fronteres o han demanat quarantenes de manera que alguns ‘couriers’, que són els responsables de transportar les donacions, no volien sortir de l’aeroport per anar a l’hospital per fer l’entrega per poder tornar al seu país sense restriccions.

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), amb molta experiència a superar vicissituds, i REDMO van muntar amb la Guàrdia Civil un corredor especial. Quan un ‘courier’ arribava a l’aeroport, feia el lliurament de la donació i la documentació en els llocs on hi ha la Guàrdia Civil i els sanitaris de l’hospital la recollien. Els coordinadors de REDMO segueixen el trajecte de totes les donacions al detall per informar les autoritats sanitàries d’on es troben en cada moment.

“Tot i que ara molt couriers ja accepten entrar a Espanya fins el centre hospitalari, mantindrem aquest operatiu almenys fins que duri l’estat d’alarma”, assenyala.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca