Apatia de la UE amb els atacs de la Xina contra l’autonomia de Hong Kong

"Les sancions no resoldran els problemes amb la Xina", defensa Borrell

Publicitat

La UE veu amb “gran preocupació” la llei de seguretat de la Xina perquè “posa en risc” l’autonomia de Hong Kong però ha evitat prendre represàlies contra el gegant asiàtic per aquest fet. “Les sancions no resoldran els problemes amb la Xina”, ha defensat l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, després d’una reunió dels ministres d’Exteriors europeus on han tractat la situació de Hong Kong. Segons Borrell, la UE continuarà “pressionant” a la Xina a través del diàleg diplomàtic per revertir aquesta decisió.

“Aquesta decisió posa en dubte la voluntat de la Xina de mantenir els seus compromisos internacionals. Plantejarem la qüestió en el nostre diàleg amb la Xina”, ha assegurat Borrell.

Només un estat membre de la UE ha mencionat la possibilitat d’imposar sancions contra la Xina durant la reunió de ministres, segons Borrell.

Els Estats Units, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia van emetre dijous un comunicat on condemnaven la nova llei de seguretat per vulnerar “les seves obligacions internacionals” pel que fa a l’autonomia de Hong Kong. La UE no ha subscrit aquesta declaració conjunta.

Publicitat

“Tenim les nostres pròpies declaracions, no cal que ens unim a d’altres”, ha defensat Borrell.

Relació amb la Xina

Els ministres d’Exteriors també han iniciat un debat sobre com “redefinir” la seva relació amb la Xina arran de la crisi de la covid-19. “La seva dimensió de rival sistèmic s’ha incrementat”, ha constat Borrell, que veu com la diplomàcia xinesa ara és més “assertiva”.

Per això, els estats europeus s’han proposat “reforçar” els seus “interessos i principis” en aquesta relació. “Necessitem un diàleg obert i honest amb la Xina”, ha assegurat Borrell.

Brussel·les vol revisar aspectes com el comerç, el canvi climàtic o els drets humans per promoure un món més “estable i pròsper”, però també per protegir els seus “interessos i valors”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes