L’alt volum de vendes dona oxigen a les llibreries en els primers dies de desconfinament

La Capona, Saltamartí Llibres, Empúries, la Memòria i la Documenta desgranen a l'ACN els motius

Publicitat

Els llibreters han rebut amb “sorpresa” l’alt volum d’exemplars que estan venent i l’afluència de clients a les llibreries en els primers dies de desescalada. “Des del minut u que venem llibres”, afirma en declaracions a l’ACN la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. Les compres en línia encarregades durant el confinament i, en especial, per Sant Jordi; el suport a la llibreria de proximitat; l’ús de les xarxes socials i la recent publicació de novetats són alguns dels motius que expliquen les vendes, tal com ho relaten a l’ACN La Capona de Tarragona, Saltamartí Llibres de Badalona, Empúries de Girona i la Memòria i la Documenta de Barcelona. Tot i això, admeten que s’està lluny de les xifres d’un Sant Jordi “normal”.

La presidenta del Gremi de Llibreters ha explicat que des que han obert les llibreries, i fins i tot en l’època de la cita prèvia, han vist que els clients han començat a anar a les botigues de llibres a comprar i preguntar també com estan perquè estan preocupats pel seu futur. Tot i això, reconeix que no significa que s’hagin recuperat les vendes de Sant Jordi. “S’està venent molt però no vol dir que es recuperi tot el que hem perdut, ni molt menys”, insisteix.

Ferrer apunta que des del minut u els clients han anat a comprar a les llibreries perquè els hi recomanin llibres i per estar al seu costat. “Estem molt contents i molt sorpresos” de la reacció dels lectors. “No ens ho imaginàvem, fins i tot hi ha gent que no sabíem que era tan addicte i que estimava tant als llibreters”, afegeix.

La també responsable de la llibreria Empúries de Girona apunta que els primers clients que van anar a la llibreria van ser els amics, però després hi han anat la gent del barri que se senten “responsables de tirar la llibreria endavant”. “En les circumstàncies actuals pensàvem que a la gent no entraria a les llibreries i igualment vénen”, indica.

Publicitat

La Memòria de Barcelona

Xavier Cortés, de la Memòria de Barcelona, apunta que ha estat molt positiu el suport rebut a través de diverses plataformes en línia per comprar llibres i després recollir-los a les llibreries. Les vendes per Internet han crescut d’una forma important durant la campanya de Sant Jordi, remarca. Cortés estima que han facturat el 40% del què farien normalment en un mes d’abril. El llibreter afirma que a partir del moment en què han obert el trànsit de persones ha estat molt més elevat del que és normal en un mes de maig. Admet que en el seu cas es van espavilar perquè no tenien pàgina web i la van crear amb 15 dies. “El soroll amb la web i les xarxes socials ha repercutit positivament”.

Documenta de Barcelona

Eric del Arco, llibreter de la Documenta, explica que des del dia 4 de maig van obrir la llibreria i van copsar que “això anava bé”. Creu que es deu a que “la gent té ganes de sortir i de gastar diners, està farta de fer sempre el mateix i se li han acabat els llibres”. Assegura que “o tens Netflix o tens llibres i hi ha un grup de gent que són addictes als llibres i necessiten la seva dosi i han sortit en tromba a les llibreries amb les ganes de poder veure els llibres, que és molt diferent que comprar-los per Internet”. Del Arco assenyala que als llibreters que han obert els ha beneficiat molt que n’hi hagi d’altres que no ho han fet. “Si no obre la Casa del Llibre ni l’FNAC ni les llibreries d’El Corte Inglés, els que hem pogut obrir ens hem beneficiat d’un grup de gent que no podia anar a un altre lloc”.

El llibreter explica que “al principi els va sorprendre” la reacció dels clients, però després han vist que “la tendència es manté”. Del Arco creu que el del llibre serà “un dels sectors beneficiats aquest estiu perquè viatjar s’ha de veure si es podrà fer i la gent que llegeix acabarà anant a les llibreries”. En aquest sentit, considera que la situació s’allargarà fins a l’agost i que al setembre s’adonaran fins on arriba la crisi.

Del Arco assenyala que evidentment la pandèmia del coronavirus i la crisi “ha estat un cop molt dur. Al mes de març va acabar a mitges i l’abril amb la tirada de Sant Jordi s’ha fet una mica de caixa. Jo calculo que hem venut un 15% del que hauríem facturat amb el Sant Jordi tot el mes d’abril. Aquest està sent un maig normal i venim del que veníem, és flipant”.

Saltamartí

Sílvia Muntané, de Saltamartí Llibres de Badalona, explica que des del primer moment “van quedar molt al·lucinats per la quantitat de comandes que van rebre a través de la web, ha estat impressionant la quantitat de visites que hem tingut”, afegeix. “La gent que no havia sortit de casa en aquest temps, la primera sortida que han fet va ser per venir a la llibreria”. Tot i això, Muntané admet que s’està molt lluny d’una venda normal però estan contents amb la quantitat assolida.

Explica per exemple que hi ha gent que els fa compres de llibres i que reconeixen que no tenen cap pressa per tenir-los perquè és la seva manera de col·laborar amb la llibreria. “Hem tingut gestos que t’omplen totalment”, assegura Muntané.

La Capona

Ricard Espinosa, un dels socis de La Capona de Tarragona, assenyala que “per ser el més maig hi ha una afluència més accentuada que altres mesos de maig anteriors”. Considera que es deu a les comandes de Sant Jordi que van començar a entregar el 4 de maig i que els clients encara recullen aquests dies. “La gent està comprant més llibres que un maig habitual”.

En qualsevol cas, afirma que això no té res a veure amb les vendes de Sant Jordi, tot i que les compres d’aquests dies han ajudat a que la situació “no sigui tan greu. Tot això suma i tant de bo que continuem fins setembre a que l’afluència de les llibreries sigui notable. Seria un gran Sant Jordi anual que és el que ens interessa a tots”. La majoria de clients que s’apropen a La Capona “són habituals, alguns recuperats i altres nous”.

Més venuts

Les llibreries consultades expliquen a l’ACN que entre els llibres més venuts hi ha ‘Mar d’estiu’ de Rafel Nadal i la biografia de Woody Allen com a novetats més recents i altres obres com ‘Canto jo i la muntanya balla’ d’Irene Solà, ‘Boulder’ d’Eva Baltasar i ‘La madre de Frankenstein’ d’Almudena Grandes. Així mateix, com destaca Ferrer també s’han venut molts llibres de fons que els llibreters han recomanat. “Són llibres pels quals nosaltres apostem i tenim als nostres prestatges”. “No ha sigut una venda normal de Sant Jordi sinó especial”, afegeix Espinosa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes