El Govern xifra en més de 900 nous casos de violència masclista en dos mesos de confinament

Els Mossos reben un 31% menys de denúncies per aquesta qüestió

Publicitat

El Govern ha detectat 913 nous casos de violència masclista en dos mesos de confinament, concretament entre el 16 de març i el 15 de maig. Són dades elaborades per l’Observatori d’Igualtat de Gènere, de l’Institut Català de les Dones, i per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. A més s’han comptabilitzat 1.113 atencions d’emergència i 131 atencions per recursos d’habitatge. En canvi, en aquest mateix període, els Mossos d’Esquadra han rebut 1.537 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella, xifra que suposa un 31% menys respecte al mateix període de l’any passat.

El primer mes i mig de confinament, el servei telefònic del 900 900 120 va incrementar les trucades en un 88% respecte als mesos anteriors. I en les darreres dues setmanes, a mesura que ha avançat el desconfinament, les trucades han anat disminuint en un 22%. La setmana del 20 d’abril es van rebre una mitjana de 61 trucades al dia, i en els últims 15 dies, se n’han rebut 48 i 50 respectivament.

En aquests dos mesos analitzats, els serveis presencials de Catalunya han fet atenció telemàtica a les dones que ja eren usuàries, i presencials quan ha calgut, i a més han atès casos nous, d’emergències i d’ús de recursos d’habitatge.

Des que va començar el confinament, les treballadores dels Serveis d’Intervenció Especialitzada han fet 7894 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista, és a dir setmanalment s’han fet una mitjana d’unes 790 atencions a dones; pel que fa a les atencions a infants i adolescents, les professionals han fet 1614 atencions, és a dir, una mitjana de 161 atencions per setmana.

Publicitat

En referència a l’evolució dels casos nous durant el període de confinament s’observa que l’evolució ha estat a l’alça en el conjunt de tots els serveis, s’ha passat de 36 casos nous la primera setmana de confinament a 88 casos nous la darrera setmana analitzada.

El nombre de situacions d’emergència de tots els serveis ha anat augmentant progressivament amb un repunt la setmana del 30 de març i un altre la setmana del 20 d’abril. El nombre de situacions d’emergència ha passat de 56 la primera setmana a 126 la darrera.

Les derivacions a recursos d’habitatge als SARA i als SIAD han passat de 10 a 21 durant el confinament, o sigui que s’han duplicat amb un repunt la setmana del 6 al 12 d’abril de 21 derivacions a recursos d’habitatge.

A l’inici del confinament, el Govern va reorganitzar els serveis de la xarxa especialitzada d’atenció a dones en situació de violències masclistes per poder garantir l’atenció malgrat la dificultat per a la mobilitat i l’atenció presencial.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes