El Gobierno no té “moltes ganes” de dialogar amb la Generalitat

Budó critica que encara no hagi retornat totes les competències al govern català

Publicitat

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dilluns que no veu el Govern de Pedro Sánchez amb “moltes ganes” de dialogar, ja que critica que encara no hagi retornat totes les competències a la Generalitat, i ha insistit que el primer és que el Govern recuperi aquestes competències assumides per l’Executiu central amb l’estat d’alarma.

Ho ha dit en declaracions als mitjans en visitar el DIR Diagonal de Barcelona amb motiu del primer dia que poden obrir els centres esportius amb instal·lacions a l’aire lliure, en ser preguntada per la petició d’ERC de fixar una data per reprendre la mesa de negociació entre el Govern i la Generalitat sobre el conflicte català.

Sobre si el Govern manté que és necessària la figura d’un relator si es reprèn la mesa de diàleg, Budó ha contestat que ara “més que mai” és imprescindible per garantir que funcioni, i ha posat com a exemple el pacte al que van arribar el Govern central i Bildu per derogar la reforma laboral i que després es va modificar.

Budó ha sostingut que la Generalitat sempre ha apostat pel diàleg, però considera que el Govern espanyol no l’ha exercit durant la crisi sanitària: “Qui s’ha allunyat de la voluntat de diàleg ha estat el Govern de l’Estat espanyol. Lluny de fer les coses de manera coordinada, la primera mesura que va fer va ser retirar-nos les competències perquè des de Catalunya no poguéssim decidir ni participar activament en les decisions”.

Publicitat

Així mateix, el fet que encara el Govern no hagi retornat les competències a la Generalitat fa que Budó sospiti que l’Executiu de Sánchez no vol dialogar: “Ens fa pensar que moltes ganes de dialogar i de compartir estratègies, cooperar i col·laborar, l’Estat espanyol no ens ha traslladat”.

També ha alertat de la possibilitat que es recentralitzin competències de manera permanent, però espera que no passi i que la Generalitat pugui recuperar la gestió de les competències que ha tingut durant les últimes dècades: “Seria també un missatge positiu si realment tenen ganes de dialogar”.

Jordi Sánchez

Sobre la polèmica entre l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i la Conselleria de Justícia de la Generalitat pel seu permís, la portaveu del Govern ha lamentat que la junta de tractament de la presó de Lledoners (Barcelona) hagi denegat la petició de Sànchez de sortir de la presó per treballar en la Crida Nacional per la República, ja que creu que “no deixa de ser una segona condemna a una condemna que ja de per si mateix és injusta”.

Budó ha fet aquestes declaracions en la seva visita al Dir Diagonal, on ha celebrat que ja es pot fer activitat física en alguns centres i ha destacat que els gestors d’aquestes instal·lacions estan “garantint la seguretat de tots els seus socis”.

Ha cridat la ciutadania a tornar a realitzar activitat física en instal·lacions esportives a mesura que es vagin reobrint i ha tornat a demanar al Govern central que rebaixi l’IVA d’aquestes activitats per poder reactivar el sector esportiu, “fortament afectat” pel coronavirus.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes