El 80% de les farmàcies han atès persones amb símptomes de covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut

El 23% no ha pogut dispensar amb regularitat elements d'higiene o protecció, com gel hidroalcohòlic, mascaretes o guants

Publicitat

Més del 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la malaltia covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut. Ho recull un estudi de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC). La petició de les autoritats sanitàries és que les persones amb símptomes n’informin a través del 061 o de l’app ‘Stop Covid19′ i que s’aïllin a casa si no han de ser traslladades a l’hospital. Per al president de la FEFAC, Antoni Torres, aquesta dada mostra que les farmàcies han complert el seu “paper” de resoldre “dubtes” i “pors” i destaca que les consultes telefòniques han augmentat molt. El 23% de les farmàcies no ha pogut dispensar amb regularitat productes com gel hidroalcohòlic, mascaretes o guants.

La FEFAC ha presentat aquest dimarts l”Enquesta sobre l’afectació de la covid-19 a la farmàcia’, realitzada entre el 9 i 19 de maig en una mostra de 432 titulars de farmàcia, un 13,4% del total d’establiments a Catalunya (3.236 oficines de farmàcia). L’enquesta es va enviar als farmacèutics socis de l’associació i els que no ho eren i la van respondre de forma voluntària.

Un 3,9% de les farmàcies enquestades ha aconsellat persones amb símptomes de covid-19 de forma diària; un 20,8%, sovint; un 13,4%, regularment i un 44,4%, de forma ocasional. El 76,2% dels enquestats considera que la crisi de la covid-19 ha reforçat el paper de la farmàcia en el sistema sanitari i l’atenció a la salut de les persones. En aquest sentit, Torres ha destacat el model “capil·lar” i de “proximitat” en què el farmacèutic actua com a “conseller de salut”.

Sobre la disponibilitat de productes, el 74,8% de les farmàcies ha pogut dispensar amb regularitat gels i solucions hidroalcohòliques; el 54,9%, mascaretes quirúrgiques; el 50,2%, mascaretes FFP2. En el cas dels guants, un 35,9% i de les mascaretes higièniques, un 14,6%. El 23,1% afirma no haver pogut dispensar de forma regular cap d’aquests productes.

Publicitat

El president de la FEFAC ha destacat que la setmana “més crítica” pel que fa a la manca de provisió a les farmàcies va ser la següent a declarar-se l’estat d’alarma, ja que el mercat va quedar bloquejat amb la retenció dels estocs i es va produir una “eclosió absoluta de distribuïdors d’empreses comercials que proposaven els productes que faltaven amb una sèrie de condicions, com uns preus altíssims”. Torres ha assenyalat que aquests productes, a més, no tenien la traçabilitat habitual i la sensació d'”inseguretat” en les garanties de qualitat era “alta”.

En aquests moments, s’ha estabilitzat el proveïment de tots els productes, excepte guants, ha indicat Torres, que ha afegit, de tota manera, que aquest producte és el “menys necessari i recomanat” en la població general.

Protecció i impacte de la covid-19 en les farmàcies

Sobre les mesures de protecció, un 95,6% han utilitzat equips de protecció per als professionals, com mascaretes, guants o bates d’un sol ús; un 88,7% han disposat marques de separació al terra; un 82,9%, mampares i el 67,1%, gel hidroalcòhlic per als usuaris. Altres mesures han estat la dispensació per finestreta 17,8% o a la porta (16%), entre altres.

L’enquesta també reflecteix que un 2,3% de les farmàcies han hagut de tancar temporalment a causa de la covid-19 i que en més d’un terç (36,3%), un dels treballadors ha estat de baixa ja sigui per la malaltia, aïllament preventiu o necessitats familiars. El 62,7% han creat torns de treball separats per assegurar la protecció dels equips i preservar el servei.

El 91,2% de les farmàcies han mantingut els llocs de treball i molt poques han aplicat un ERTO (2,9%) o no han renovat contractes (5,9%).

Campanya de les mascaretes

Sobre la dispensació de les mascaretes, a través de la campanya de les farmàcies amb el Departament de la Salut -en què la primera és gratuïta i a partir de la segona, tenen un preu fixat de 0,76 euros-, Torres en fa un balanç global “satisfactori” perquè han pogut entregar una mascareta homologada quirúrgica gratuïta a tothom qui l’ha demanada, tot i la caiguda del sistema informàtic durant un dia i mig a l’inici.

El president de la FEFAC ha assenyalat que aquesta campanya es va voler fer com abans millor i ha recordat que els farmacèutics l’haurien començat una setmana més tard. Amb tot, no ha atribuït “precipitació” al Govern, preguntat pels periodistes, sinó “ganes de trobar solucions”. Torres ha assegurat, a més, que la coordinació amb el Departament de Salut ha estat “excel·lent” en les darreres setmanes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes