Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

Explica que treballen perquè l'actualització del registre de Salut Pública sigui "molt més automàtica"

“Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit”. Així s’ha expressat a Catalunya Ràdio la consellera de Salut, Alba Vergés, en preguntar-li per la unificació de la regió metropolitana. Ha indicat que estan avaluant amb els alcaldes si l’augment de la mobilitat entre les tres zones incrementarà molt el risc de contagi. Vergés ha explicat que fa dies que treballen perquè l’actualització del registre de Salut Pública sigui “molt més automàtica” i reduir així les diferències en la comunicació de dades. Ha defensat la transparència de Salut en donar informació el més actualitzada possible. “Algú pot dir: ‘mira, teniu més defuncions que altres’. Potser és que les informem més”, ha dit.
Vergés ha explicat que s’ha estudiat amb l’Ajuntament de Barcelona quines conseqüències pot tenir unificar les tres zones metropolitanes, i ara es farà també amb la resta d’alcaldes.

Publicitat

Sobre la polèmica en les dades que es va accentuar divendres amb 635 nous morts reportats, la consellera ha insistit un cop més que les xifres no quadren perquè els registres d’on s’agafen són diferents, i les dels serveis de Salut Pública tenen un “tempo molt diferent”, perquè “es confirmen moltes coses abans de donar l’ok”. En canvi, el Departament de Salut té un sistema per tenir les dades més actualitzades, i per això té més defuncions que les que té el Ministeri, perquè les que es donen a Madrid “es van validant i porta el seu temps”.

Els 635 morts notificats de cop, ha explicat, responen a unes validacions que es fan de cop, perquè la prioritat des del punt de vista epidemiològic de fa uns dies era seguir bé el nombre de casos i detectar possibles rebrots, i no tant actualitzar el nombre de defuncions. En canvi, Salut sí que les tenia ja comptabilitzades. “Això no ha sortit ara de cop, nosaltres ja les hem anat informant dia a dia. Surten en els registres del Ministeri”, ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que treballen perquè el sistema de Salut Pública es pugui actualitzar de forma més automàtica, “que no hagin de fer tanta feina registre a registre, sinó que es carreguin molt les dades i que després ells puguin fer unes validacions molt mes àgils”.

En tot cas, ha defensat el sistema de dades que ha posat en marxa el Departament de Salut, a través de les funeràries, i ha constatat que si Catalunya registra més morts és perquè “les informa més”.

En general, la consellera ha criticat un cop més el sistema de fases que ha establert el govern espanyol. Al seu parer, la gent “s’està fent un embolic”, perquè “costa moltíssim saber el que es pot fer i el que no”. Vergés ha opinat que la comunicació s’hauria de centrar més aviat en altres tipus de missatge, i no a parlar de fases “com si fos un concurs”.

Per exemple, ha indicat que un dels missatges hauria de ser la protecció dels més vulnerables. En aquest sentit, ha recomanat que si es vol anar a veure persones grans, s’intenti en l’última setmana no haver fet reunions amb una colla d’amics diferents. També ha apostat per distanciar els retrobaments amb diferents grups, i ha parlat de 10 dies per disminuir riscos de transmissió.

El mateix ha dit en el cas de les residències. “Si els vols anar a veure, els dies abans has d’haver reduït els teus riscos d’infectar-te”, ha conclòs.

La primària no està en risc de col·lapse

Ara que la primària està tenint un paper cabdal en la detecció de nous casos fent proves PCR, Vergés ha opinat que no està en risc de col·lapse. “Jo crec que no, hem fet canvis organitzatius importants que els permeten treballar molt bé”, ha respost en demanar-li aquesta qüestió concreta.

D’altra banda, sobre la taxa de contagi dels professionals sanitaris, ha assenyalat que Catalunya està en uns índexs “relativament baixos, comparables amb els nivells d’Alemanya i d’altres països”.

Avançar de fase abans de 15 dies

En preguntar-li si es planteja demanar que l’Alt Pirineu, Tarragona i l’Ebre passin a la fase 3 en una setmana, Vergés ha indicat que sempre han volgut tenir la flexibilitat per demanar un canvi abans de 14 dies, tot i que ha afegit que això ara mateix no està sobre la taula de moment.

En tot cas, ha garantit que si Catalunya demana que no cal esperar 14 dies per fer un canvi de fase és perquè estarà segura que es pot fer amb seguretat. “Ara entren en fase 2 Tarragona, Pirineu i Ebre, i si l’evolució és bona veurem el que decidim”, ha apuntat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes