Ultimàtum d’ERC a Sánchez perquè aclareixi amb quins aliats pensa aguantar la legislatura

"Aquesta legislatura de què va? Perquè només pot anar de dues coses, amb Ciudadanos va d'una cosa i amb nosaltres va d'una altra"

Esquerra Republicana (ERC) vol que el president del Govern, Pedro Sánchez, aclareixi en el Ple del Congrés d’aquest dimecres amb quins aliats pensa aguantar els quatre anys de legislatura que aspira a completar.

Publicitat

“Com té plantejada la Legislatura el Govern?”, és la genèrica que el portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián, ha registrat per al cap de l’Executiu en la sessió de control i que ha recollit Europa Press.

Rufián ja va avisar aquesta setmana el president que “sacrificar” a ERC per pactar amb Ciudadanos i salvar el cinquè estat d’alarma pel coronavirus podria suposar “endur-se per davant, potser de forma irremeiable, l’esperit de la investidura”.

Es referia d’aquesta forma a la supervivència del bloc progressista que va permetre a Sánchez continuar a la Moncloa després de les eleccions generals del passat 10 de novembre gràcies, entre altres, a l’abstenció dels independentistes catalans d’ERC, l’abstenció de la qual va ser determinant.

“De què va?”

“Aquesta legislatura de què va? Perquè només pot anar de dues coses, amb Ciudadanos va d’una cosa i amb nosaltres va d’una altra”, va exposar Rufián, incidint que els quatre anys de legislatura que Sánchez pretén que duri el Govern de coalició només seran possibles si basteixen els ponts necessaris amb ERC.

Rufián feia aquest advertiment després que el Govern de coalició tanqués el dia anterior un segon acord amb Ciutadans per renovar l’estat d’alarma, atès que ERC ja era en el bloc del ‘no’. Això sí, al mateix temps que pactava amb Ciudadanos i amb el PNB, el PSOE i Unides Podem signaven un acord amb Bildu per derogar la reforma laboral, un moviment que sí que ha estat molt valorat per Ruifián.

Aquest nou toc d’alerta del portaveu dels republicans se suma a les crítiques que fa en les últimes setmanes al Govern per actuar de forma unilateral en la crisi del coronavirus, i a l’avís que si no reprèn la mesa de diàleg amb el Govern català per cercar una sortida a la qüestió catalana, “no hi haurà legislatura”.

Així ho va avisar ja Rufián a Sánchez durant el debat d’investidura del passat mes de gener i així l’hi va repetir recentment, recalcant que en política res s gratis i que facilitar la seva permanència en la Moncloa no ho va ser.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes